FOTO: Novi početak u pedesetoj: Mila Mrša je izabrala samozapošljavanje i nije požalila

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Svaki novi početak u životu je veliki izazov, a kada osoba krene ispočetka u pedesetoj godini života, tu već postoji i velika doza hrabrosti.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je velika, mladi nailaze na zatvorena vrata i nemaju priliku pokazati svoja znanja i vještine, dok je onima koji su prošli određene godine naći novi posao jednako odlasku na Mars. Postaju kategorija teško zapošljivih osoba i pred njima je jako malo mogućnosti. Jedna od njih je i naša sugovornica, Mila Mrša, koja je imala mogućnosti ili otići u inozemstvo ili uzeti stvari u svoje ruke. Izabrala je drugu opciju. Otvorila je svoj dućan sa materijalom za pletenje i šivanje, ali i uz brojne druge popratne sadržaje.
bagat pletenje (8)
– Našla sam se na birou u pedesetim godinama. Preda mnom su bile dvije opcije: otići u Njemačku i napustiti svoj grad u kojem sam provela cijeli svoj život ili odabrati opciju samozapošljavanja – priča nam Mrša, po struci trgovkinja.
Ističe da svoj posao voli, pogotovo rad s ljudima, rad sa ženama za koji kažu da je izuzetno težak.
OTKAZ SMS-OM
– Prije ovoga sam radila sličan posao,ali postala sam tehnološki višak.Od zadnje poslodavke sam nakon četiri godine rada dobila SMS poruku da bi za mene najbolje rješenje bilo da odem na biro. Nakon razgovora na birou i edukacije, odlučila sam se na ovaj korak.Velika potpora su mi bili moji sinovi, prijatelji i roditelji – objašnjavam na Mila koja svoju odluku objašnjava kao hrabrost i ludost u isto vrijeme.
Ljudi su joj govorili da ‘nije normalna’ kada se na ovakav podvig odlučila u pedesetim godinama, no ova samohrana majka koja je veliku podršku imala u dvojici odraslih sinova, ne žali što se upustila u svoj posao.
bagat pletenje (9)
bagat pletenje (7)
bagat pletenje (4)
SINOVI VELIKA PODRŠKA
– Moji sinovi su stali uz mene govoreći mi ‘ti to možeš i ti to hoćeš’. Trenutno si ne mogu priuštiti još jednog radnika ma koliko nezgodno bilo raditi dvokratno, ali kada jednog dana to budem mogla, priliku ću dati nezaposlenoj osobi u pedesetim godinama. Priliku koju ja nisam imala – nastavlja Mila koja je zadovoljna poslom.
Milin dućan nudi tečajeve pletenja i kukičanja, nešto čega do sada nije bilo u Šibeniku, a u planu je i tečaj šivanja.
bagat pletenje (1)
bagat pletenje (10)
bagat pletenje (12)
bagat pletenje (13)
TEČAJEVI PLETENJA
Tečajevi su naišli na veliko oduševljenje kod svih dobnih skupina, a našu sugovornicu posebno veseli što postoji i veliki broj mladih koji se zanima za ovakve stvari.
Tečaj osim učenja ,koje je na prvom mjestu, nudi ugodnu atmosferu uz kekse i kavu.
– Tečaj pletenja i kukičanja vodim ja, iako sam to nedavno naučila. Imala sam želju i volju i u biti, ja sam sve počela u pedesetima. Rodila sam i odgojila djecu i sada krenula sve ispočetka – priča nam Mrša koja ne može sakriti svoju ljubav prema Šibeniku.
Na tečaju pletenja ne uči se samo kako isplesti šal ili džemper, naišli smo i na neke zanimljive predmete čija je svrha grijanje muškog ponosa.
bagat pletenje (6)
Mila u ponudi ima i naušnice, terluke i cipelice, a to je samo mali dio onoga što se može učiniti s iglom i vunom.
– Dućan se zove ‘Novi Bagat’ jer jednostavno nakon toliko godina nisam mogla staviti neko drugo ime u prostor gdje je toliko godina bio ‘Bagatin’.
Mila se prijavila za ‘Božićni Medenjak’, a izlog je u potpunosti ručni rad. Najlonke, vuna, štapići za uši – materijal koji se koristio u izradi izloga i dokaz da se uz malo novca i puno volje može svašta napraviti.
bagat pletenje (3)
bagat pletenje (2)
bagat pletenje (5)
A Mili volje ne manjka!

Pratite nas i na društvenim mrežama: