FOTO: Neprocjenjiva vrijednost: Novo nalazište u šibenskom akvatoriju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski akvatorij bogatiji je za još jedno arheološko nalazište, a o čemu je točno riječ pojasnila nam je Irena Radić Rossi, docentica na Sveučilištu u Zadru.

2

– Riječ  je o nalazištu od velike vrijednosti, jer se na njemu nalaze amfore koje su u odličnom stanju i starije su od uobičajenih nalaza u našem podmorju. Riječ je o dobro očuvanom brodolomu malog trgovačkog broda iz grčkog vremena. Vjerujemo da datira iz vremena 3. stoljeća prije Krista, a ovo je ujedno i najsjevernije nalazište brodoloma s takvim amforama. Lijepo je kad ronioci surađuju, prijave otkrića novih nalazišta i pridruže nam se u istraživanju, rekla nam je dr. sc Irena Radić Rossi, docentica na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru koje će, zajedno s Gradskim muzejom u Šibeniku povesti brigu o novootkrivenim amforama. Nadajmo se da u međuvremenu nitko neće nanijeti štetu nalazištu, a time i čitavoj zajednici.

3

4

5

6

7

8

 

Nakon obavljenog stručnog očevida, u dogovoru sa šibenskim Muzejom, arheolozi su zaključili kako ja najbolja zaštita tog dragocjenog nalaza obznaniti da on postoji i da ljudi, ukoliko naiđu na njega, znaju da ga treba zaštititi.

– Takvi su nalazi velika vrijednost za nas, a u cilju je izvaditi amfore i druge predmete koji se tu nalaze, te ih prikazati široj javnosti. Naša je želja donijeti korist čitavoj zajednici i osvijestiti ljude da od krađe nema dugoročne koristi, da se njome od društva oduzima ono što tome društvu pripada – objasnila nam je Radić Rossi.

1

9

Pred stručnjacima koji će raditi na ovom nalazištu puno je dokumentacijskog i istraživačkog posla, ali nikome to ne pada teško, jer je ono iznimno značajno ne samo za naš kraj, već i čitavu zajednicu. Zahvaljujući projektu AdriaS (Archaeology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring / Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje), koji je financijski podržala Hrvatska zaklada za znanost, u istraživanje novootkrivenog brodoloma moći će se uključiti stručnjaci raznih profila kojima je cilj rekonstruirati tehnološki razvoj brodogradnje i plovidbe Jadranom kroz povijesna razdoblja. Na prošlosti se gradi budućnost, pa se nadamo da će i ovaj slučaj biti mali doprinos toj drevnoj mudrosti.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: