FOTO: Gimnazijalke Nikolina i Lucia s radom o šibenskim pelegrinima na državnom natjecanju iz povijesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gimnazija Antuna Vrančića ovogodišnji je domaćin državnog natjecanja iz povijesti koje će se održati u Šibeniku od 13. do 15. travnja i ugostiti učenike srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Biti domaćin ovakvog događaja veliko je priznanje za školu kojim se potvrđuje kvaliteta iste, a u jednu ruku riječ je i o dobrodošloj promociji na državnoj razini.

– Gimnazija Antuna Vrančića bila je domaćin nekoliko državnih natjecanja unatrag zadnje 4 godine , pa smo tako ugostili Lidrano, državno natjecanje iz klasičnih jezika i državno natjecanje iz povijesti. Velika je čast ali i odgovornost na nama , ali uz cjelokupni kolektiv koji je spreman na suradnju i realizaciju ideja, to je izvedivo. Smještaj učenika je osiguran od strane Agencije za odgoj i obrazovanje, ali cjelokupni troškovi promidžbe i materijala su na školi domaćinu što bi bilo puno teže bez sponzora, te ovim putem zahvaljujemo Muzeju Grada Šibenika, Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Šibeniku, Krki, TZ Šibenik, Nacionalnom parku Krka i Gradu i Županiji- istaknula je Ivanica Belamarić, ravnateljica šibenske gimnazije.

ivanicabelamaricirenasacic

Lokalna povijest kao tema rada

Škola na ovogodišnjem natjecanju sudjeluje sa tri predstavnika: Petar Vrvilo u općoj kategoriji natjecanja te Nikolina Vučenović i Lucia Bujas u kategoriji samostalnog istraživačkog rada. Spomenutim učenicama ovo je već drugi takav rad, a na prošlogodišnjem natjecanju, koje se održalo u Trogiru, ostvarile su zavidan uspjeh osvojivši visoko treće mjesto.

– Ove godine prijavljeno je četrnaest radova, što bi bio prosječan broj kada gledamo prethodne godine. Teme su lokalne, a prethodnih godina bavili smo se proučavanjem šibenskih solana za što većina Šibenčana ni ne zna da su bile na našem području. Ovo su u jednu ruku pravi znanstveni radovi koji iziskuju dosta vremena i istraživanja, pogotovo  što se većinom bavimo temama iz srednjeg vijeka , a do takve građe nije lako doći i upravo zato se dosta škola i ne prijavljuje u ovoj kategoriji natjecanja iz povijesti- objašnjava prof. Irena Sačić, mentorica i profesorica povijesti u Gimnaziji Antuna Vrančića.

Posebna pohvala gimnaziji

Učenici se uglavnom prijavljuju u parovima, a od ideje do konačne realizacije protekne nekoliko mjeseci. Maturantica Nikolina Vučenović, nekadašnja ‘mala gradonačelnica’, i dvije godine mlađa Lucia Bujas, ističu da su one prije svega ‘prirodnjaci’, ali kroz ovaj rad imaju priliku kreativno se oblikovati i istraživati, za što inače nemaju prilike u klasičnoj nastavi.

Ovogodišnja tema rada su pelegrini, hodočasnici u svetište sv.Jakova u Composteli, a pripreme i istraživanje su trajali nekoliko mjeseci.

 

irenasacic

Natjecanje će se održati idući tjedan , a svečano otvaranje je predviđeno za ponedjeljak u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Šibenku uz prigodan program. Pismeni dio natjecanja održat će se u prostorijama gimnazije, dok će izlaganja biti u Solarisu, gdje su učenici drugih škola smješteni. Profesorica Jasminka Paić član je državnog povjerenstva drugu godinu za redom, čime je isključena iz natjecateljskog dijela natjecanja na kojem je prethodnih godina također redovito sudjelovala.

– Agencija za odgoj i obrazovanje , na temelju uvida u kvalitetu i rad škole, pounudila nam je domaćinstvo, a mi smo prihvatili jer podržavamo natjecanja djece i promociju nadarenih, a isto tako i dodatni rad nastavnika koji ulažu na ovakvim projektima. Agencija nam je uputila posebnu pismenu pohvalu na što smo izuzetno ponosni jer smo pokazali što je moguće postići zajedničkim radom svih nastavnika-  rekla nam je za kraj ravnateljica Belamarić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.