FOTO: Antifa Šibenik na Maršu solidarnosti u Zagrebu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Danas je u Zagrebu održan sedmi Marš solidarnosti: Trešnja je crvena! na kojem su sudjelovali i članovi šibenske Antife.

-Zajedno s Mladim antifašistima iz Splita stigli smo na tradicionalni marš na koji nas je pozvala sestrinska organizacija Mreža antifašistkinja Zagreb. Bio je izvrstan odaziv, s obzirom na hladno zagrebačko vrijeme, uglavnom mladih ljudi što uvijek posebno veseli – prepričavaju nam pripadnici Antifa Šibenika.

Inače, Mreža antifašistkinja Zagreb ujedno je organizator tradicionalnog Marša čije je ovogodišnje okupljanje krenilo od zagrebačkog Zapadnog kolodvora, a nastavilo se dalje edukacijsko – revolucionarnom šetnjom jednim dijelom Trešnjevke.

Kod Mrzle pive slušalo se o ilegalcima, skvoteri su imali svojih ‘pet minuta’ kad je bilo riječi o povijesti sukoba pankera i nacista oko skvota u Bubari. S napuštenom tvornicom Vesnom u pozadini prepričavala se povijest propale industrije u Trešnjevci… Organizirana je i tribina, a cijelom programu nazočili su i novookupljeni šibenski antifašisti i to svi članovi.

-Upoznali smo se urbanističkim razvojem kvarta, kako se gradio i širio i kako je i zašto postao radnički. Na tri lokacije se pričalo o anifašističkom djelovanju ilegalaca za vrijeme NDH u kvartu. Prošli smo ulicom drnišanca Božidara Adžije koji nažalost (bar ja ne znam) u našoj županiji nema ulice ni spomena i upoznali se s njegovim likom i djelom. Posjetili smo napuštenu tvornicu Vesne koja ima sličnu tužnu priču kao i šibenska Revija. Bili smo i u dijelu kvarta u kojem su stanove ‘dobivali’ pjesnici te poslušali neke njihove pjesme – pričaju nam.

– Mislim da su organizatori izgubili tradicionalne posjetitelje ovakvih skupova (stariju populaciju) s dugom rutom. Zanimljiv je bio koncept marša koji se ovaj put bavio jednom mikrolokacijom a ne nekim općim problemom kao u prijašnjim marševima kad su teme bile npr. zakon o radu – kažu nam, te dodaju:

-Marš je završio u centru kulture trešnjevka koji je jedan od rijetkih preživjelih takvih centara. Tamo su nas ugrijali, najeli i napili te smo poslušali zanimljivu tribinu o skvoterima u kvartu. A sve je završilo s par revolucionarnih pjesama zbora Praksa – otkrivaju nam detalje sa zagrebačkog Marša danas.

Kažemo li vam da su nam povjerili kako je nekim curama suza ‘kanila’ bit će vam jasno koliko je dobro danas u Zagrebu bilo.

-Inače, Antifa Šibenik nije pod nikakvim savezom, zajednicom ili Antifa ligom, ali blisko surađujemo sa splitskim i zagrebačkim antifa udrugama – za slučaj da ste se pitali.

antifa sibenik mars solidarnosti zagreb  (1) antifa sibenik mars solidarnosti zagreb  (2)


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.