DOZNALI SMO IZ PRVE RUKE: Što turiste doista zanima o Šibeniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

-Krešimirov grad je grad tajni. On je poput škrinje koja u sebi skriva vrijedno blago. Svaka ulica priča svoju priču i upravo je to razlog zašto oduševljava turiste iz svih krajeva svijeta, ali ne samo njih. Svakom turom Šibenik oduševljava i nas. Uvijek otkrijemo nešto novo. Priča je to bez kraja i baš to je razlog zašto toliko volimo ovaj posao – rekle su nam, na samom početku razgovora Jasenka Ramljak, predsjednica Udruge Turističkih vodiča Sv. Mihovil i njena kolegica Sandra Grgas, tajnica Udruge koja također godinama radi kao turistički vodič.

Što to turiste, osim katedrale najviše oduševljava, jedva smo dočekali doznati iz prve ruke.

ANEGDOTE PAMTE

-Fasciniraju ih detalji, ali još više od detalja vole znati priču. Priča koja stoji u pozadini određenog detalja, spomenika ili palače ono je što pamte, a ne štreberske činjenice poput godina.  Oni su tu na odmoru. Ne zanimaju ih samo datumi i godine. Oduševljeni su venecijanskom mjerom na Meduliću, mediteranskim vrtom, špiljom kod Sv. Lovre, a portali palača, kada ih promatraju, kao da ih vrate u 15 stoljeće. Zastanu oni, a onda, kao da stane i vrijeme. Jako im je zanimljiva replika svjetiljke koja je bila dijelom prve gradske električne rasvjete. Objasnimo im da je za to zaslužan tadašnji gradonačelnik Ante Šupuk i ostanu ugodno iznenađeni kad saznaju da je njegova kuća bila prva privatna kuća s električnom rasvjetom.

Osim njegove, među prvima je tu povlasticu tada imala i legendarna šibenska javna kuća – odgovaraju spremno sugovornice dodavši kako su pojilice za pse i mačke kod Medulića jedna od možda najzanimljivijih stvari, a k tome, uvijek se kod tih pojilica dogodi i neka anegdota koja im se zauvijek ureže u pamćenje.

jasenka ramljak

-Jednom prilikom vodila sam Francuze kod pojilica. Jedna je za mačke, druga za pse, kako je naznačeno na onoj za pse ‘Amor di cani’ ili ‘s ljubavlju psima’ . Upravo u trenutku kada sam se našalila da smo oduvijek bili jako pametan narod jer smo očito mislili da psi i mačke znaju pročitati koja je čija pojilica, u priči me prekinuo jedan pas koji je prvo došao do pojilice za mačke, a onda se ipak uputio kod one za pse.

turisti posuda

Eto, takve stvari oni, vjerovali ili ne, pamte zauvijek – rekla je Jasenka koja turiste odmah na početku upozori na tri najvažnija imena koja moraju znati za vrijeme boravka u Šibeniku. To su Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac i – njeno ime. Ipak, kroz smijeh će ona, nikad se ne zna kada se mogu izgubiti po putu.

ŠTO JE VAŽNO ZNATI?

Četiri su razloga zbog kojih je šibenska ljepotica, katedrala Sv. Jakova pod zaštitom UNESCO-a. Prvi je taj što je katedrala sagrađena isključivo od kamena. Drugi je razlog vijenac Jurja Dalmatinca od 71 ljudske glave Šibenčana iz toga doba. Treći je izgled vanjskog dijela koji je identičan izgledu unutrašnjosti katedrale, a četvrti je istinsko remek djelo Jurja Dalmatinca – katedralna krstionica.

-To ih upozorim da moraju znati i kada ih probudim u apartmanu usred noći – opet će kroz smijeh Jasenka, a zgodno je napomenuti i da, u njihovom slučaju nisu samo turisti ti koji postavljaju pitanja. Dapače, oni često pitaju njih. Tako se, kažu, najlakše pamti.

KAKO JE MASNA ULICA DOBILA TAJ ‘NADIMAK’?

-Često od njih želim da sami dođu do nekog zaključka. Na primjer, zašto je Masna ulica dobila takav naziv. Malo se šalimo, bude tu svakojakih asocijacija, a na kraju zajedno dođemo do zaključka da je ta ulica nekad ‘vrvila’ tovernama i konobama  u kojima se frigala riba, kuhala juha i širili mirisi autohtonih jela. Na taj način gosti najbolje pamte – objašnjava Sandra koja nam je otkrila i kako reagiraju na štekate koji su uvijek puni ljudi. To kod njih, uglavnom, nije slučaj.

sandra grgas

ZAŠTO SU ŠTEKATI UVIJEK PUNI I ŠTO IM SE NE SVIĐA?

-Oni su redom oduševljeni  svime u Šibeniku pa tako i činjenicom da su naši štekati, za razliku od njihovih, uvijek puni. To ne ostavlja negativan dojam na njih ni najmanje. Dapače, kada to vide, zaključe da smo jednostavan i opušten narod koji ne zna što je stres. Barem iz njihov perspektive tako izgledamo– kažu Sandra i Jasenka koje na kraju razgovora pitamo postoji li u Šibeniku nešto što se turistima ne sviđa.

– Ne. Brojni kablovi po ulicama čine te iste ulice malo manje lijepima, ali ja im u tom slučaju kažem da ne gledaju u ružne kablove, već u mene jer sam ja prekrasna – našalila se, u svom stilu, na kraju razgovora Jasenka Ramljak.

Dodali bismo za kraj da im se možda ne bi svidjela ni naša ekonomska situacija, no zašto im kvariti doživljaj? To nikome od nas nije u interesu, zar ne?

 

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.