CRVENI KRIŽ OSIGURAO MARENDE ZA DJECU: 296 učenika neće biti gladno!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ministarstvo socijalne politike i mladih Gradskom društvu Crvenog križa Šibenik odobrilo je projekt ‘Osiguranje prehrane tijekom boravka u osnovnoj školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji’.

Projektom, za koji su osigurane 272 tisuće kuna i trajat će tekuću školsku godinu, osiguran je obrok u školi za 296 djece iz socijalno ugroženih obitelji.

15 ŠKOLA U PROJEKTU

Obuhvaćeno je 15 škola u području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, a radi se o Rogoznici, Primoštenu, Šibeniku, Bilicama, Pirovcu, Vodicama, Murteru, Tribunju i Tisnom. – Crveni križ Knin i Drniš obuhvaćaju druga područja u županiji – objašnjava ravnateljica Gradskog društva Crvenog kiža Šibenik, Tonka Mikulandra.

-Učitelji i ravnatelji škola najbolje znaju koliko je djece iz socijalno ugroženih obitelji u njihovim školama pa smo od njih dobili ovaj broj, a imena djece su, naravno, tajna, da ne bi došlo do njihove marginalizacije. Nakon što je određen broj djece kojima je ovakva pomoć potrebna, prijavili smo se na natječaj i eto, Ministarstvo nam ga je odobrilo – objašnjava Mate Petrović iz šibenskog Crvenog križa.

školarci 4

Iako zvuči jednostavan, za projekt je bilo potrebno pribaviti opsežnu dokumentaciju, objasnio je Mate, a predviđena su odstupanja u broju djece pa ako i bude potrebno više od 296 marendi, osigurano je i nešto dodatnih sredstava.

-Ovo je prvi put da je Ministarstvo raspisalo ovakav projekt, a bilo bi dobro da bude aktualan i sljedeću školsku godinu jer je korisnika Crvenog križa svakim danom sve više – kaže Mate.

-Svi su projekti Ministarstva dobro zamišljeni, ali zahtijevaju ogromno papira. Kriteriji su stvarno rigorozni i trebalo je paziti na svaku stavku. Recimo, ne može se trošiti na nikakav nepredviđeni trošak, nego strogo onako kako stoji u proračunu. Doduše, ostavljena nam je mogućnost da se broj djece poveća, iako su u Ministarstvu rekli da nije sigurno da će  to odobriti i da je povećanje broja djece moguće samo iznimno. To je živ proces, možda nekom djetetu sutra roditelji ostanu bez posla a nečiji roditelji možda dobiju posao. Kod nas je problem što kriterije određuju ljudi koji nisu na terenu – zaključio je Petrović.


Pratite nas i na društvenim mrežama: