Članovi Fotokluba Šibenik jedini hrvatski predstavnici na bienalu Bassano Fotografia u Italiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Od 19. rujna Bassano del Grappa bit će mjesto hodočašća brojnih ljubitelja fotografije u Italiji, a tamo će biti i hrvatski predstavnici. Navedenog datuma, u ovom talijanskom gradiću bogate kulturno – povijesne baštine bit će otvoreno četvrto bienale posvećeno fotografiji jednostavno nazvano Bassano Fotografia 2015 ‘LiberaMente’ u kojem sudjeluje desetak članova Fotokluba Šibenik sa zajedničkom izložbom, te njihov kolega, ujedno djelatnik Muzeja grad Šibenika, svestrani Željko Krnčević sa samostalnom izložbom koju je za ovu priliku osobno odabrao idejni začetnik bienala i umjetnički direktor manifestacije, Pierluigi Lucietto.

bassanofotografia

Bassano Fotografia ’15 bit će otvorena sve do 8. studenog, a osim Hrvatske i zemlje domaćina, sudjeluje još niz država svijeta poput Kine, Južne Koreje, Kazahstana, Mongolije, SAD-a, Francuske, Njemačke, Poljske, Rusije i Engleske. Zajedno sa članovima Fotokluba u Bassano putuju i predstavnici Javne ustanove Nacionalni park Krka budući da je upravo Krka tema skupne izložbe šibenskih fotografa amatera, te JU NP Krka, uz Turističku zajednicu grada Šibenika na čelu s direktorom Dinom Karađolom, u pojedinim (financijskim) segmentima podržava njihovo gostovanje na međunarodnom bienalu koje se održava od 2009. godine.

SRETAN SAM ZBOG HRVATSKE

– Prije dvije godine, 2013., imali smo 160 izložbi koje je vidjelo ukupno 65 tisuća posjetitelja. Manifestacija je organizirana u dva velika dijela. Prvi dio su izložbe stranih zemalja koji će biti izvješene u sedam gradskih izložbenih prostora, a to su palača Bonagura, palača Agostinelli, kaštel Ezzelini, crkvica Anđela, crkva sv. Ivana, palača Sturmo i palača Agostineli, muzejski dio. Drugi dio su izložbe ‘razasute’ po gradu. Ovo nam je četvrta godina da djelujemo, prešli smo velik dio puta i nadam se da ovo može pomoći ljudima da se upoznaju s fotografijom – kazao nam je umjetnički direktor, Pierluigi Lucietto koji je prošle godine svojom izložbom fotografija ‘Budalaštine grofa Pigija: vizije i pokreti’ postavljenom u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ uveličano program proslave Dana grada Šibenika i 50. godina djelovanja Fotokluba Šibenik. Tom prigodom, Lucietto je gostovao u Šibeniku, a danas s nestrpljenjem dočekuje Šibenik u svom gradu.

– Sretan sam što je i Hrvatska prisutna ove godine i to s dvije izložbe – kazao nam je simpatični Talijan. Lucietti nije krio ni činjenicu da je riječ o organizaciji koju za primjer rado uzimaju brojni organizatori istih ili sličnih manifestacija diljem Italije.

IZVAN OKVIRA LIJEPE NAŠE

Članovi šibenskog fotokluba i Krnčević jedini su hrvatski predstavnici na bienalu, a upravo nam Željko Krnčević otkriva kako je do suradnje s Bassanom del Grappa došlo prije tri, četiri godine dok je Živana Podrug bila pročelnica Ureda za društvene djelatnosti grada Šibenika, a Božidar Baus njen zamjenik.

zeljko krncevic

– Božo me upoznao s Pierluigijem. Jednom prilikom zatekao sam se u Italiji, blizu Bassana pa sam mu otišao u posjet. Kasnije je on došao u Šibenik i tada je pao dogovor o suradnji. Izabrao je moje fotografije Šibenika pod nazivom ‘Boje Šibenika’, a riječ je o izložbi koja je već gostovala u Rijeci – objašnjava Krnčević, dodajući da će izložba njegovih kolega iz Fotokluba biti otvorena u sklopu programa otvorenja bienala u palači Bonaguro, 19. rujna, a njegova nešto kasnije.

– To bienale je organizacija na vrhunskoj razini. Nastoje dovesti najpoznatije fotografe svijeta tako ove godine dovode Amerikanca. Ovo je velik događaj ne samo za mene nego i za naš Klub da izlažemo izvan Hrvatske – priznao je Krnčević, ne propuštajući priliku napomenuti kako ovo nije prvi put da radovi Fotokluba Šibenik izlaze izvan okvira granice Lijepe Naše. Prvi, drugi ili treći put, sasvim svejedno jer uspjeh je uspjeh i samo se to broji.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.