BRENDIRANJE ZLARINA: U sklopu Centra koralja urediti putove do arheoloških nalazišta na otoku

Na otoku Zlarinu sredinom mjeseca listopada održana je radionica u sklopu projekta Hrvatski centar koralja Zlarin.

Na održanoj radionici na otoku Zlarinu, čiji su voditelji bili stručnjaci tvrtke Urbanex d.o.o. Ranko Lipovac i Ivana Katurić, sudjelovali su i mještani. Tom prilikom zaključeno je kako je Zlarin, zahvaljujući koraljarstvo sačuvao posebnost unutar vrlo raznolikog jadranskog arhipelaga, a blizina Šibenika obvezala ga je na protok i usvajanje novih ideja.

centar_koralja_zlarin1

– Na radionici se govorilo i o mogućnosti širenja teme koralja na zlarinska arheološka nalazišta, antički brodolom, uvale i špilje te uređenje pristupnih (protupožarnih) putova do tih lokaliteta. Predloženo je kreiranje jedinstvene ulaznice koja bi povezala sve sadašnje i buduće otočke centre:  Prvić, Zlarin, Krapanj i Žirje – izvijestili su iz gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

Ustanovljena je potreba izrade kvalitetnog filmskog zapisa koji će dokumentirati živuće aktere koraljarske tradicije s jedne strane, te lovce na koralje s druge strane, ne otkrivajući pritom preostale pošte. Na radionici je utvrđena potreba organiziranja međunarodnog simpozija na temu povijesti koraljarstva i zaštite jadranskog koralja, kao i povezivanje radionice na Visu s onom na Zlarinu.

Revidirana je i nadopunjena snimka postojećeg stanja na kući Šare i Kažermi, u kojima bi bio smješten centar. Grad Šibenik je, podsjetimo, Ministarstvu kulture poslao upit o navedenim objektima, te se očekuje skori sastanak s nadležnim konzervatorskim odjelom. Sljedeći radni sastanak kompletnog tima koji radi na projektu definirat će koncept postava budućeg centra koralja na otoku Zlarinu.

zlarin koralji4

Projekt nacionalnog centra posvećenog koraljima, podsjetimo, vrijedan je osam milijuna kuna, a sredstva za njegovo financiranje povukla bi se iz europskih fondova. Ministarstvo turizma projekt je prepoznalo te ga podržalo s 350 tisuća kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.