MINISTAR JAKOVINA NA 20. SUSRETU RIBARA HOK-a U SOLARISU: Idemo spremiti dobre projekte i kroz europski novac podići konkurentnost naših ribara

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pod pokroviteljstvom Ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine održan je u Solarisu 20. susret ribara Hrvatske obrtničke komore.
Sudjelovao je i pomoćnik ministra Jakovine, Ante Mišura, Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, Dalibor Kratohvil, potpredsjednik HOK-a i Mato Oberan, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a.

20 sustret ribara 3
Ministar Jakovina rekao je kako se kao resorni ministar ne smatra gostom među ljudima koji žive i rade jedan od najvažnijih i gospodarski najcjenjenijih poslova u mediteranskom dijelu Hrvatske.

20 sustret ribara dragan ranogajec 7
-Iz godine u godinu suradnja među resornim ministarstvom i ljudima koji od ribarstva žive kroz savjete, vijeća i strukovne komisije i povjerenstva, te ostalih interesno povezanih interesnih udruga sve je bolja. Sve što radimo u interesu je realnog sektora, a našu suradnju mogu ocijeniti izuzetnom. Na ovakvim susretima se vidi koji su se zahtjevi sektora realizirali u godinu dana, a osim toga prezentiraju se planovi za naredni period. Prije godinu dana najavili smo prvi set natječaja fondova iz financijske omotnice 7/13, iz Fonda za ribarstvo imali smo na raspolaganju kroz tri mjere 11.6 milijuna eura. To je samo uvod u ono što nas očekuje u financijskoj omotnici 14/20 koja je pred usvajanjem od strane komisije, a nakon toga krećemo s cijelim setom novih natječaja i korištenjem izdašnog fonda koji nam u sljedećih sedam godina daje mogućnost da kroz niz mjera konzumiramo preko 350 milijuna eura: idemo spremiti dobre projekte i kroz europski novac podići konkurentnost naših ribara, idemo ispoštovati sve prava i obaveze koje imamo, idemo zaštititi naš Jadran da prevelikim izlovom to prirodno bogatstvo sačuvamo za generacije koje dolaze- pozvao je ministar, te dodao kako je njegova obveza biti na susretu ribarstva koje je kao sektor izuzetno važno u njegovom ministarstvu. – Da skupljam političke poene ili se bavim izbornom kampanjom, bio bih u svojoj izbornoj jedinici- zaključio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

20 sustret ribara tihomir jakovina 10
Ranogajec, predsjednik HOK-a, istaknuo je kako sloga može učiniti puno: – Upravo to i pokazuju ribari kojih u HOK-u ima oko tri tisuće, od ukupno 78 tisuća obrtnika u RH. Jedino ako kreću na put s istim ciljem mogu ostvariti svoje zahtjeve. Uprava za ribarstvo učinila je mnogo dobrih stari za hrvatsko ribarstvo. Trebamo surađivati i pomagati se, jedino tako možemo ostvariti svoje interese. HOK će uvijek biti na usluzi,ne samo ribarima, nego i svim ostalim strukama u oblikovanju zahtjeva prema vlasti i svima koji odlučuju na koji ćemo način u budućnosti raditi, hoćemo li imati što manje barijera i konačno dočekati da obrtnici rade ono što najbolje znaju – stvaraju i plasiraju  nove proizvode, odnosno otvaraju nova radna mjesta-

20 sustret ribara 2
Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, Mato Oberan, zadovljan je rješavanjem problema u ribarstvu: – Od problema s kojima se susrećemo neke su stvari kronične, neke akutne, a sve ih rješavamo u skoro idiličnom odnosu s Upravom za ribarstvo. Naši problemi izraženi na prošlogodišnjim susretima ribara se rješavaju, svjesni smo da ne mogu biti riješeni ad hoc. Priličan broj ih je u potpunosti riješen od lanjskih susreta, ostali su u procesu, a za ostale imamo istinske naznake da će biti riješeni u vrlo skorom vremenu. Istaknuo bih traženje za oslobađanje od trošarina za benzin za ribarska plovila, od Nove godine biti ćemo oslobođeni tih trošarina pa tako i konkurentniji u radu po nižim cijenama-
Oberan je dodao kako je problematičan odnos s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, -Radi se o nemogućnosti korištenja iskrcajnih mjesta, a infrastrukture nije na željenom, a kamoli potrebnom nivou. Vjerojatno ćemo tražiti da se u okviru pomorskog zakonika napokon odredi Pravilnik isključivo za ribarska plovila jer smo još uvijek svrstani zajedno s trgovačkom mornaricom, putničkim i teretnim brodovima i na takav način nam se komplicira djelatnost- najavio je Oberan.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.