500 visokoobrazovanih u potrazi za poslom

Broj nezaposlenih, evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje, Područna služba Šibenik, u siječnju je opet porastao za 7,5 posto u odnosu na prosinac 2011. godine. U potrazi za poslom na Birou je službeno prijavljeno 8 764 osoba, najčešće s trogodišnjim i četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem ili školama za KV i VKV radnike. Problem je što je u siječnju preko Zavoda za zapošljavanje posao tražilo oko 500 osoba sa završenom višom školom, 1. stupnjem fakulteta ili stručnim studijem, te akademski obrazovani kadar s diplomama, magisterijima, čak i doktoratima. Oni se pogotovo ne mogu uposliti u konkurenciji konobara i kuhara, trgovaca i sličnih sezonskih zanimanja koja su još uvijek najčešće tražena na županijskom tržištu rada.

NOVA RADNA MJESTA

Poslodavci su tijekom siječnja otvorili 750 radnih mjesta, što je čak za 525 posto više nego u prosincu 2011. godine, no većina tih mjesta su sezonski poslovi, a kadar se, osim u već spomenutom sektoru uslužnih djelatnosti, tražio i u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te obrazovanja.
Nasuprot ovim dobrim rezultatima, treba navesti 1 042 novoprijavljene osobe na Birou koje su na popis nezaposlenih pristigle zbog isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, iz gospodarskih razloga, isteka ugovorenih sezonskih poslova, 18 osoba na Zavod je stiglo direktno nakon školovanja s friškom diplomom, a čak 135 osoba vratilo se na popis nezaposlenih nakon završenog školovanja kroz mjere Zavoda za zapošljavanje.

ZAPOSLENO 216 OSOBA

Tijekom siječnja 2012. godine 433 osobe brisane su s evidencije Zavoda, no od tog broja samo ih je 216 zatražilo brisanje zbog pronalaska radnog mjesta, najčešće na određeno vrijeme, dok su ostali izbrisani iz ‘drugih razloga’, kako to navode sa Zavoda.
Konačno, kažimo kako je tijekom siječnja ove godine naknadu sa Zavoda za zapošljavanje primalo 2 019 korisnika, a ona je prosječno iznosila 1 816 kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.