MATRAK II: Autorski prvijenac The Pulsea sniman na proplanku sela Goriš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski bend The Pulse snimio je svoj autorski prvijenac čime je lokalna glazbena scena postala bogatija za još jedan, recimo to tako, kompletan autorski bend. No, fizičko izdanje albuma snimljenog na atraktivnoj seoskoj lokaciji u šibenskom zaleđu tek se očekuje vani. Hoće li Šibenik s vremenom dobiti i neku svoju inačicu planetarno popularnih perjanica britanskog indie rocka kakav je bend Arctic Monkeys kojemu zvukom i pristupom naginju (sjetimo se, njihov zadnji album ‘AM’ sniman je u pustinji), tek ćemo vidjeti.
Da nastavimo, ‘Matrak II’ naziv je albuma koji čeka kraj pregovora s diskografskim kućama, potencijalnim distributerom, da bi i konačno ugledao svjetlo dana. Materijal za album sniman je, ni više ni manje, nego na selu. Ali ne u studiju na selu, nego na otvorenom, na livadi u zaleđu Šibenika.
ILI SAMI ILI IZDAVAČ
– Snimanje se odvijalo na proplanku sela Goriš zato što smo htjeli postići što prirodniji i po instrumentu izoliraniji zvuk kako bismo olakšali konačno miksanje snimki. Jednog lijepog ljetnog jutra odvezli smo se s tonom glazbene opreme u ‘gepeku’, par sati sve to razmiještali i spajali po livadi dida Markana koji je, kao ljubitelj alternativnog garage sounda, svesrdno provukao struju iz svoje kuće. Sam ‘session’ snimanja izazvao je neviđeno čuđenje u selu, među populacijom stanovništva starijom od 70 godina – pričaju nam dečki.

pulse1
Sve nastalo u prirodi živopisnog Goriša, nadomak krške ljepotice rijeke Krke, prema zamisli Mateja, Bruna i Rina, a miksano je u šibenskom studiju ‘Pankerton’.
– Pjesme su miksane kod našeg perspektivnog i genijalnog mladog producenta Božidara Bilušića. Oko snimljenog materijala trenutačno pregovaramo s nekolicinom poznatijih diskografskih kuća, ali nas to sve više i više obeshrabruje jer shvaćamo koliko su, zapravo, izdavačke kuće izgubile na važnosti – iskreni su mladi rokeri. Drže kako su nekoć labeli rukovodili glazbenom industrijom kao proizvođači ploča i CD-ova na kojima su zarađivali.
– Danas je situacija takva da pjesme uz kvalitetniju opremu možete snimiti sami, te promovirati i besplatno prodavati putem interneta. Smiješna je, zapravo, činjenica da je danas pametnije pjesme uputiti nekoj kvalitetnoj marketinškoj tvrci nego izdavačkoj kući koje su se zbog svega toga većinski počele baviti isključivo promocijom – zaključuju, navodeći ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not’ Arctic Monkeysa kao najbrže prodavani debi album koji se mogao ‘downloadati’ s interneta u prilog svojoj tvrdnji.
VELIKA ROCK EKSPLOZIJA
Kad se to sve zbroji i oduzme, velike su šanse da će album prvijenac šibenskog rock’n’roll trija The Pulse izaći u samostalnoj, tzv. ‘do it yourself’ nakladi, odnosno na internetu.
– Ili ‘independent’ od strane nas ili pogurano od strane izdavačke kuće, ako pregovori prođu uspješno. Najvjerojatnije ovo prvo – upućuju. Inače, dečki s novim materijalom putuju u Zagreb gdje će održati svoj drugi nastup u kultnom KSET-u. Na istom mjestu svirali su prije godinu dana u sklopu Velike rock eksplozije, a ovaj put tamo se vraćaju 9. prosinca kako bi promovirali ‘Matrak II’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: