KRALJEVSKA FAMILIJA NA TVRĐAVI: Koncert godine u Šibeniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Bilo je nasunčano ljetno popodne 2001. godine… Sjedili smo ispred katedrale u neku uru od ručka koji smo i preskočili jer smo se valjda već dobro najeli pričajući o glazbi, o Mirakulu, koji je bio u nekoj završnoj fazi. Kod Gibe, kao i kod svakog (pre)odgovornog umjetnika, to traje… Trajni zapis isporučiti sebi i publici u tekstu,  glazbi, produkciji, aranžmanu – do točke bez trenja, kao savršeno…

U nekom momentu sam se sjetio da me, točan kao švicarski sat, čeka On – u Teslinoj 39. Inače ne kasnim, a posebice kada je slučaj s A.D. Digli smo se uz Dragojevićeve skale, preko pustog i nekako mirisnog grada, ušli u ono sveto dvorište gdje su Gabi i dobro raspoloženi domaćin upravo završavali s ljetnim ručkom. Gibo i Arsen zajedno za stolom. Gibonni i Arsen Dedić… Rapsodija  je trajala nekih sat vremena dok nas Arsen nije”probudio” i rekao da mu je baš žao što moramo ići. Dobili smo od milja onako dvi uz uši i “ajte dico, pametno”. Arsenovski…

Mnogi su likom i djelom “zalutali” na tvrđavu sv. Mihovila, ali nakon Najvećeg i Najboljeg nakon nepune dvije godine, kad je nastupio sa bezvremenskom Gabrijelom Novak i pijanistom svjetke note Matijom Dedićem,  više nego zasluženo jedan od Njegovih apostola prvog reda – Zlatan Stipišić Gibonni.

Potreba je najaviti ovaj nastup. Novi album “Familija” je album godine, već sada, jer sam uvjeren da do kraja godine nitko ne može istrčati tu čaroliju. Nakon Mirakula najzreliji album. Ono što je fascinantno je da je Gibonni vokalno ekspresivniji, uvjerljiviji, ako hoćete i iskreniji od sjajnog Olivera. Uvijek sam volio reći da Gibo samo otpjevava svoje pjesme, a ne da je po vokaciji pjevač. Sve je uspjelo na “Familiji”. Već uvriježeno šamaranje po (lažnim) postavkama ljubavi, koje naizgled zvuče pristojno, a ne da nisu već Stipišić kontolirano odlazi do ruba pristojnosti  pa i preko njega, jer ga sad već kronično “muče” loši, nekvalitetni, apokaliptični odnosi muškarca i žene. Okrutan je i pragmatičan. U otvarajućoj “Onako, od oka” otvoreno, onako konkretno, mjeri  joj stupanj gluposti.

oliver_i_gibonni_familija

U “Sreći” se oporavlja od povraćanja nad lošim odnosnom i izgubljenim vremenom. Uljuđen je u “Kad sam nasamo  s njom” koju pjeva Oliver, (originalno s albuma “Unca fibre”) kao i “Gdje to piše”, gdje mu se skoro i ne da obraćati ni razmišljati o njoj. Tek ima eventualno snage da joj ispiše “osvetu ko’ posvetu” i da mu se kaže gdje da se upiše da je gotovo. Oliver familijarno pjeva Gibonijeve stihove i  u “Za tvoje dobro” u kojoj se umorno  slaže da je ona potpuno u pravu, a da će on imati svoj mir.

Jedan od najvećih ljubitelja Šibenika, u duetu “Moja si kuća”, obožava svoj Split, miješa sadašnjost i želje da mu grad bude još bolji. Pomalo futuristički tekst postavljen u sadašnjost. Nastavak na euforičnu”Zavezanih očiju” sad već 10 godina starog “Unca fibre”.

Tek u posljednjoj pjesmi “Nisi više moja bol” koja po naslovu daje naslutiti da je i ovo brod koji tone, upravo obrnutno. “Nisi više moja bol, ja znam da ova ljubav ima sto života, prije nego takne dno, puštam je da ode, da se vrati bolja…”. Usamljena, jedina, relativno klasična ljubavna pjesma s happy end-om na kraju na “Familiji” (do slijedećeg rasturanja).

“Bella figura, bella pitura” i “Udica”… – dva karika… “Udica” je mjesto kontemplacije, glazbena mantra, sa jednim od top 10 tekstova u karijeri. Magično mistična molitva, ako hoćete pjesma, nakrcana sa svim Gibo-arsenalom u stihovima a posebice između njih. Ultramoćno.

“Bella figura, bella pitura”, ha, haaa… Ovo je kao Karlovićev servis, samo ne u polje nego 250 km na sat u glavu, srce, dušu, u …  Oni na koje odnose ova pjesma dobili su konačno svoju himnu ili bolje reći rekvijem.  Još jedan Stipišićev tekst koji govori o čemu govori ali u isto vrijeme opet jednadžba moralnog binarnog koda.   

Oliverov dio aranžirao je i producirao sjajni Elvis Stanić, ostalo Nikša Bratoš i sam autor albuma.

Svirali su Manu Katche, Pino Paladino, Miroslav Tadić, Matija Dedić, Marko Ramljak,…i ostala postrojba marinaca. Remek djelo.

Uživajte u svemu na tvrđavi svetog Mihovila u društvu Familije – petak, večer,  u neko doba…    

Powered by KOCKA d.o.o.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.