Traži se pet tisuća statista za snimanje Winnetoua u Hrvatskoj, između ostalog i na Krki

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na konferenciji za medije u zagrebačkom kinu Europa međunarodna ekipa trilogije Winnetou predstavila je planove i detalje vezane uz snimanje koje će početi u kolovozu na različitim lokacijama u Hrvatskoj.

Predstavljanje projekta i razgovor s glavnim akterima zajednički su organizirali Hrvatski audiovizualni centar, Alex Produkcija i Rat Pack produkcija iz Njemačke. Producenti su istaknuli kako planiraju snimiti tri nastavka priče o indijanskom poglavici iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Svaki će film trajati 90 minuta, a bazirat će se na prva tri originalna nastavka filma. Režiju za sva tri nastavka (Winnetou i njegov stari prijatelj Shatterhand, Winnetou i Blago srebrnog jezera te Smrt Winnetoua) potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist jeJan Berger, a producent Christian Becker. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu će raditi čak 70 posto filmskih djelatnika iz Hrvatske – oko 40 glumaca i čak 5.000 statista.

– Zahvaljujući sjajnoj suradnji s HAVC-om izuzetno smo ponosni što se vraćamo snimati u Hrvatsku i što možemo reći da je nakon skoro 50 godina novi Winnetou opet tu. Krajolici su prekrasni, lokalna ekipa s kojom surađujemo je odlična, a i ljudi u Hrvatskoj izuzetno su prijateljski raspoloženi. Svi su nas toplo dočekali i na taj nam način iskazali najbolju moguću dobrodošlicu. Već nas sad veseli bliska suradnja s mještanima, tvrtkama i lokalnom upravom – izjavio je na konferenciji za medije Christian Becker iz njemačkog Rat Packa i producent filma.

Podsjetimo, njemačka produkcijska kuća Rat Pack prijavila je u program mjera poticaja za filmsku i TV proizvodnju trilogiju o Winnetouu Karla Maya, čiji će se dijelovi snimati na originalnim lokacijama serijala o Winnetouu iz 1960-ih godina, u Lici, Gorskom kotaru, Velebitu i Istri (Otrić, Veliko Rujno, Vranja). Koproducenti filmova su i producentske kuće Mythos i Rialto Film, a proizvodnju u Hrvatskoj servisirat će hrvatska producentska kuća Aleks Produkcija.

– Iznimna nam je čast sudjelovati u realizaciji ovako značajnog projekta – Winnetou trilogija. Na poziv produkcijske kuće Rat Pack napravili smo prve pripreme i sada pripremamo snimanje koje počinje u kolovozu 2015. S velikim zadovoljstvom mogu reći da će u ekipi sudjelovati oko 70 posto hrvatskih filmskih djelatnika, oko 40 hrvatskih glumaca i oko 5.000 statista. U ekipi ćemo angažirati vrhunske profesionalne filmske djelatnike iz Hrvatske. Snimanje pripremamo na lokacijama Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Filmski projekt smo prijavili u program mjera poticaja za filmsku i TV proizvodnju i u dosadašnjoj fazi priprema ističem iznimno kvalitetnu suradnju s HAVC-om koja će se, vjerujem, uspješno nastaviti i do samog kraja realizacije projekta -dodao je Aleksandar Črček iz Aleks Produkcije.

winnetou 2015

– Od Grobnika pa do Trogira, snimljeno je stotine filmova ali kad lokalnim ljudima kažete filmsko snimanje, njima je prva riječ, beziznimno – Winnetou. Jedan jedini – to je jedva objašnjivo. Između stanovništva jadranskog zaleđa i Apaškog vojvode postoji neka tajna veza, kao što postoji romantično sjećanje na prvu mega-produkciju koja je došla 15 godina nakon rata i zaboravljenu vlašku pustinju pretvorila u centar svijeta. Na ove filmove nisu zaboravili njemački turisti koji pedeset godina nakon snimanja hodočaste Paklenicom, Jasenicama, Tulovim gredama. Kad se Legenda vrati, vratit će se i čitava luckasta igra u kojoj će iza gore Dalmatinci biti kvalificirani indijanci, a neki novi njemački turisti, tisuće njih – novi putopisci i vlaški avanturisti – zaključio je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet, a snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom i to na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlika i drugdje.Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih, snimljen je 1998. godine, a trilogija koja se snima u Hrvatskoj u kina stiže iduće godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.