Sutkinja Šupe oslobađajuću presudu donijela je po načelu ‘in dubio pro reo’. To znači da činjenice nisu dovoljno utvrđene

‘In dubio pro reo’ pravno je načelo po kojem je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe danas oslobodila Tomislava Horvatiničića optužbe za smrt talijanskog para na jedrilici prije šest godina u primoštenskom akvatoriju. Ukratko, kako je objasnio Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević, to nužno ne znači da je okrivljenik nevin, već da optužba nije dokazala njegovu krivnju, a takvu praksu, zbog presumpcije nevinosti okrivljenika, zahtijeva i Ustav Republike Hrvatske.

– Ova odluka mogla se nazrijeti već iz rješenja drugostupanjskog suda u Zadru koji je jednu jedinu stvar iz pedesetak stranica prvostupanjske presude doveo u pitanje, a to je da nije do kraja riješeno pitanje je li nastupila sinkopa ili nije i ako jest, koje posljedice ostavlja na optuženika – naglasio je Miljević.

U ponovoljenom postupku prvostupanjski sud je proveo, ponovno ispitao i vještakinju radiologinju u vezi vratne kralježnice optuženika koji su organska podloga za sinkopu. Budući da je drugostupanjski sud zahtijevao objašnjenje kakve su posljedice tog stanja, onda je svoje mišljenje trebao dati i psihijatar koji je rekao da ukoliko je postojalo takvo stanje, onda takva osoba nije ubrojiva.

– Očito se onda radi o situaciji ‘in dubio pro reo’, odnosno da određene činjenice u kaznenom postupku nisu s potpunom sigurnošću utvrđene te da se u tom slučaju primijenjuje dokazno načelo, u pravilu, u korist optuženika. To je sud i rekao. Budući da optužba nije s izvjesnošću dokazala sve činjenice, tada je sud morao primijeniti načelo ‘in dubio pro reo’ i utvrditi da te činjenice idu u korist okrivljenika – pojasnio je Horvatinčićev odvjetnik.

Na novinarsko pitanje znači li današnja presuda presedan u hrvatskoj sudskoj praksi jer će se sada mnogi moći vaditi da su u trenutku sudara doživjeli sinkopu. Miljević je odgovorio kako bismo u tom slučaju morali pročešljati cjelokupnu sudsku praksu.

Irena Senečić, Općinska državna odvjetnica koja je bila zadužena za slučaj Horvatinčić, izjavila je kako je razočarana presudom te se ne slaže s pravnim stajalištem suda, a najavila je i žalbu.

– Detaljnije ću o o razlozima žalbe kada dobijem presudu pismeno. Sud je odlučio prihvatiti obranu da je optuženik pao u nesvijest s čime se mi nikako ne slažemo. Smatram da smo mi kao optužba ponudili dovoljno dokaza. Ovo je sudski presedan, a ja ne znam za nijednu presudu kao takvu da bi nekome bio uvaženo to da je pao u nesvijest i zbog toga izvazvao nesreću – rekla je Senečić.

Tomislav Horvatinčić izjavio je sućut obitelji poginulih, a i prije presude je, kako kaže, govorio da će pokušati što prije dogovoriti sastanak s obiteljima poginulih.

– Snosim sve psihičke i tjelesne posljedice ove prometne nesreće – poručio je Horvatinčić.

Tomislav Horvatinčić oslobođen! Prihvaćena obrana da je baš u trenutku nesreće pao u nesvijest

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.