Presuda šibenskim poreznicima koje USKOK tereti da su ‘otezali’ ovrhu nad ATP-om očekuje se u ožujku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Sredinom ožujka, kad se može očekivati i presuda Županijskog suda u Splitu, bit će nastavljeno suđenje Vesni Restović, voditeljici ispostave Porezne uprave u Šibeniku te Željku Vujinu, pročelniku tog ureda Porezne uprave koje USKOK tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, javlja Dalmacijanews. Prema optužnici, njih dvoje su ‘otezali’ s ovrhom Autotransporta Šibenik pa su ih za gotovo sedam milijuna kuna ‘pretekli’ drugi vjerovnici čime su Poreznu upravu oštetili za preko šest milijuna kuna.

Naime, šibenska Ispostava Porezne uprave, 5. lipnja 2012. godine donijela je rješenje o ovrsi nad Autotransportom Šibenik zbog naplate poreznog duga od preko 63 milijuna kuna. Međutim, u optužnici piše da Restović nije potpisala popratni dopis uz taj izvršni dokument te nije poslan na Finu. Vujin je pak službeniku više puta nalagao da pričeka sa slanjem ovrhe na Finu, tvrde s tužiteljstva.

Ovrha je konačno poslana, 8. kolovoza, no do tada su u red prvenstva stigli drugi vjerovnici i naplatili se, ukupno preko šest milijuna kuna. Za taj iznos USKOK tereti dvojac, da su čekanjem oštetili Poreznu. No, za ovo kazneno djelo treba dokazati i namjeru, odnosno svijest o tome da bi se drugi vjerovnici mogli prije naplatiti. S druge strane, obrana pokušava dokazati kako je u pitanju bila tvrtka od regionalnog i šireg društvenog značaja, da su prevozili su školsku djecu te da ih poreznici nisu htjeli uništiti.

Na suđenju je jučer svjedočio i bivši ministar financija Boris Lalovac, u to vrijeme pomoćnik Slavku Liniću koji je potvrdio da je bilo razgovora u kojima se pokušavalo pomoći tvrtkama pa tako i ATP-u. Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.