Ubio je četiri civila i ranio 34

Podignuta kaznena prijava protiv zločinca (61) koji je 1993. zasuo Šibenik ‘zvončićima’Foto: Stanko Ferić
Foto: Stanko Ferić

U Odjelu ratnih zločina, Službe kriminalističke policije, u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku dovršena je kriminalistička istraga te je utvrđena osnovana sumnja da je, tada, 35-godišnjak počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, priopćili su iz PU šibensko-kninske.

Utvrđeno je da je osumnjičeni, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, vojske takozvane RSK, obnašajući dužnost zapovjednika voda samohodnog višecijevnog lansera raketa, po zapovijedi svojih nadređenih zapovjednika, s privremeno okupiranog područja Republike Hrvatske, tijekom vojnog, odnosno oružanog sukoba, u vremenu od 28. veljače do 26. kolovoza 1993. godine, s točno neutvrđenih pozicija u zaleđu  Šibenika, iz samohodnog višecjevnog lansera raketa tipa M-87 ‘Orkan’, čije je korištenje zabranjeno međunarodnim ženevskim konvencijama, obavio najmanje osam napada.

U tim je napadima ispalio točno neutvrđen, veći broj raketa s kazetnom bojevom glavom punjenom bombama, odnosno ‘zvončićima’ od kojih su smrtno stradale četiri civilne osobe, a 34 civila su zadobila tjelesne ozljede. Tom prilikom je  oštećen veći broj stambenih, gospodarskih, infrastrukturnih i vjerskih objekata, te veći broj automobila i brodica, pri čemu je pričinjena znatna materijalna šteta.

Osumnjičeni je kazneno prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, a obzirom da je nedostupan nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske za njim je raspisana tjeralica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.