POD ŠAKOM: Čak 290 obitelji živi uz nasilnike recidiviste

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Preko tisuću slučajeva obiteljskog nasilja iz prekršajne domene zabilježila je PU šibensko-kninska na našem području u protekle dvije godine. Ako ovoj crnoj brojci pridodamo još i činjenicu da je u protekle dvije godine bilo oko 250 kaznenih djela koja se odnose na nasilje u obitelji, ali su završila puno okrutnije, a u nekim slučajevima i krvavije od domene prekršajne prijave, jasno je o kolikom je problemu riječ.

Uzroci nasilja u obiteljirazličiti su i mnogobrojni te se kreću od utjecaja tradicije i stereotipa, patrijarhalnog odgoja, kulturoloških različitosti u shvaćanju uloge žene u obitelji i društvu do samih individualnih karakteristika žrtve i počinitelja, napominje Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

KOBNA KOMBINACIJA

Policijska praksa pokazuje, nastavlja Kosor, kako su se kao najrizičniji faktori za počinjenje kaznenih djela unutar obitelji nametnuli slučajevi prijetnji ubojstvom i suicidalnosti počinitelja u fazi brakorazvodnih parnicaili prekida veze, u kombinaciji s patološkom ljubomorom. A, ako se tome još pridruže psihijatrijska oboljenja ili psihički poremećaj počinitelja, ili pak sklonost prema alkoholu te ranije nasilničko i ekscesivno ponašanje, tada dobijemo ‘koktel’ koji garantirano završava obiteljskom dramom.

Žene su, navodi Kosor, najčešće žrtve obiteljskog nasilja. Tome u prilog govori i policijska statistika – u posljednje dvije godine u opreko 70 posto slučajeva počinitelji obiteljskog nasilja bili su muškarci, dok su žene inicirale obiteljske sukobe u prosječno 25 posto slučajeva.

– Kada je riječ o nasilju nad ženama, otvoreno možemo reći kako primjena isključivo represivnih policijskih mjera ne može garantirati suzbijanje ove problematike. U tom smislu, vrlo je važno govoriti o prevenciji – kaže Kosor. Ipak, statistički pokazatelji, posebno kroz broj prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, upućuju na činjenicu da se zlostavljače obiteljskog nasilja češće prijavljuje nego ranije. To se vidi i iz dramatičnog povećanja broja slučajeva iz područja kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji tijekom prvih deset mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani. Dok su lani na šibensko-kninskom području zabilježena93 kaznena djela iz kazneno – pravne zaštite djece i maloljetnika, te nasilničkog ponašanja u obitelji, ove godine bilježimo 150 takvih djela, što je povećanje od čak 61,3 posto.

– Navedeno povećanje, osim izmjene zakonskih odredbi, može ukazivati na veću razinu osviještenosti građana na prijavljivanje ovog oblika nasilja – mišljenja je Marica Kosor, koja također upućuje da su 1. siječnja 2013. stupile na snagu odredbe novog Kaznenog zakona u kojemu se nasilje u obitelji više ne kriminalizira jednim člankom, kao prijašnjim Kaznenim zakonom (Nasilničko ponašanje u obitelji članak 215 A) već se ponašanja s obilježjima nasilja na štetu članova obitelji i bliskih osoba definiraju kao kvalifikatorni oblici u nizu drugih kaznenih djela.

PONAVLJAČI U ZLOČINU

– Nasilničko ponašanje u obitelji definira se kroz više kaznenih djela na način da, ukoliko su počinjena od strane člana obitelji, predstavljaju teži oblik tog kaznenog djela i strože se kažnjavaju slučajeviteškog ubojstva, tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, osobito teške tjelesne ozljede, prisile, prijetnje i nametljivog ponašanja – obrazlaže policijska glasnogovornica. Unatoč činjenici što je ova kaznena djela detaljnije regulirao zakon, te što se promijenilo i stajalište javnosti koja na nasilje u obitelji više ne gleda kao na tabu koji mora ostati između četiri zida, recidivista ipak ima.

Tijekom prvih deset mjeseci2012. godine,među 482 osobekoje je šibensko-kninska policija prijavila kao počinitelje nasilja u obitelji, čak je 131 povratnik ili recidivist, zbog čega su od strane policije predložene 143zaštitne mjere. Slična ružna brojka ispratila nas je i u tekućoj, 2013. godini. Od 496 osobakoje je policija prijavila kaopočinitelje nasilja u obitelji, 158je osoba evidentiranih kao povratnici ili recidivisti u nasilju, te su od strane policije predložene 164 zaštitne mjere.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.