Radnik zadobio lom kralješka

Optužnica protiv vlasnika tvrtke čiji je radnik u Primoštenu teško ozlijeđen u padu sa skeleFoto: PixaBay

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv 44-godišnjeg hrvatskog državljanina i protiv njegove tvrtke iz Zagreba zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Okrivljenog 44-godišnjaka tereti se da je 10. ožujka 2018. u Primoštenu, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Zagreba te kao voditelj izgradnje višekatnog objekta postupio protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu, Pravilnika o zaštiti na radu na privremenim i pokretnim gradilištima te Pravilnika o zaštiti na radu pri uporabi radne opreme, odnosno da prilikom izvođenja radova na objektu postupak rada nije isplanirao i pripremio u skladu s pravilima zaštite na radu i drugim propisima na način da se ne ugrožava sigurnost i zdravlje radnika.

On je, po optužnici, rasporedio radnike na obavljanje poslova na visini od oko četiri metra, a da im nije osigurao propisno sastavljenu skelu, već je postavio improviziranu skelu. Kad su radnici njegove tvrtke pomoću toranjske dizalice započeli s premještanjem skele, na kojoj se nalazio jedan od radnika, s jednog zida na drugi došlo je do pomicanja nefiksiranih drvenih podnica skele uslijed čega je taj radnik, zajedno s podnicama, pao s visine od oko četiri metra na tlo, zadobivši pritom, pored više tjelesnih ozljeda, odnosno natučenja i tešku tjelesnu ozljedu prijelom trupa 12. prsnog kralješka sa sklerotičnim fragmentom poprečnog nastavka L1 lijevo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.