Potvrđena presuda šibenskog suda

Očuh prijetio smrću 14-godišnjoj curici, odveo je u napuštenu zgradu i seksualno zlostavljao

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Šibeniku kojom je 38-godišnjak proglašen krivim za kazneno djelo zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se muškarac i dalje nalazi, navodi se u priopćenju.

Osuđen je jer je izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju s djevojčicom u dobi 14 godina i sedam mjeseci. Kao očuh živio je u istom kućanstvu sa djevojčicom. Doveo je dijete u napuštenu zgradu. Uz prijetnju smrti, najprije je ljubio te dirao po spolnom organu. Potom je uhvatio rukama te počinio spolne radnje.

Ovako odmjerena kazna odgovara težini počinjenog kaznenog djela i ličnosti optuženika. Takvom će se kaznom u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim odioznim kaznenim djelima na štetu djece te utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog ponašanja. Ujedno će se upozoriti drugi građani da ne čine kaznena djela, objavio je Vrhovni sud.

Imajući u vidu i psihičke tegobe koje seksualno zlostavljanje predvidivo uzrokuje za žrtvu, i ovaj žalbeni sud ocjenjuje da je po sudu prvog stupnja izrečena kazna zatvora dostatna da izrazi odgovarajući prijekor društva prema takvim i sličnim počiniteljima, ali i da se tom kaznom utječe na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog ponašanja, te upozore drugi građani da se klone činjenja seksualnih delikata, posebno na štetu djece. Ujedno će se kaznom od pet godina zatvora utjecati na svijest građana o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja, ali i omogućiti optuženiku da se, po izdržanoj kazni, ponovno uključi u društvo, obrazlaženo je u presudi Vrhovnog suda.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.