Neven Macanović osuđen zbog primanja mita: Zbog kilograma hlapa dobio uvjetni zatvor

Ilustracija

Na osam mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine, osuđen je jučer nepravomoćno Neven Macanović (68), upravni savjetnik za poslove ugostiteljstva i turizma u Službi za gospodarstvo Ureda državne uprave Šibensko-kninske županije, javlja Slobodna Dalmacija.

Macanovića je osudio sudac splitskog Županijskog suda Mlađan Prvan, i to za primanje mita – hlapa teškog oko jedan kilogram – dok je ribar Joso Živković, koji je bio okrivljen jer je dao mito, oslobođen krivnje. Naime, za njega je procijenjeno da je počinio kazneno djelo davanja mita, no da se radi o bagatelnom djelu, odnosno da nema toliko društveno značenje i opasnost da bi bio osuđen.

– Hlapa (vrsta morskog raka – op.a.) nismo mogli oduzeti jer je ostario, evo već šestu godinu, ali smo od okrivljenog oduzeli 250 kuna koliko je procijenjeno da rak vrijedi. Okrivljeni Macanović mora platiti i troškove postupka od 4238 kuna
– kazao je sudac Prvan.

Dakle, Macanovića je USKOK teretio da je od 16. travnja do 26. lipnja 2011. godine bio zadužen za odlučivanje o zahtjevu Živkovićeve supruge za izmjenu rješenja o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Od ribara Živkovića je, po USKOK-u, tražio da mu da morske plodove kako bi pozitivno riješio zahtjev, a kad je on na to pristao, 20. lipnja mu je donio pozitivno rješenje na kojemu je kao datum izdavanja naveo 9. lipnja.

Kao nagradu, Živković mu je 26. kolovoza 2011. godine dao hlapa vrijednog oko 250 kuna. Kao jedan od dokaza USKOK je priložio telefonske izliste razgovora iz kojih se vidi da je Macanović još u travnju, dakle prije izdavanja rješenja, tražio da mu Živković da ribe, govorio mu je da nije ažuran, da ne ide na more i da ništa ne lovi.

USKOK je naveo i da se iz komunikacije vidi da se ribar Macanoviću uvijek obraća s “vi”, a ovaj njemu s “ti”, što pokazuje da se ne radi o prijateljima.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.