Nasilno rušenje spomen obilježja poginulim mještanima sela Golubić kod Knina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Golubiću kod Knina u noći s 12-og na 13-i rujna, nepoznati počinitelji su srušili spomenik podignut u znak sjećanja na sve mještane istoimenog kninskog sela, poginule tijekom posljednjih ratnih događanja na tom području.

Spomenik je podignut 2011. godine na inicijativu Udruženja porodica nestalih Srba iz Hrvatske ‘Suza’ i jedan je od rijetkih spomen obilježja srpskim žrtvama u Republici Hrvatskoj.

Podsjećamo, predstavnici obitelji žrtava su pod pritiscima braniteljskih udruga, a u dogovoru s lokalnim vlastima prihvatili izmjenu prvotne ideje spomenika, na kojem su se nalazila imena poginulih mještana Golubića te su postavili novu ploču s neutralnim natpisom ‘Sjećanje na Golubićane stradale u ratovima’, bez navođenja imena stradalih.

-Od policije tražimo učinkovitu istragu u pronalaženju počinitelja nasilnog čina, rušenja spomen obilježja, a od institucija RH-a, lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva očekujemo da u dogovoru s obiteljima žrtava pristupe pronalaženju onih rješenja koja bi zadovoljila potrebe obitelji žrtava u vezi trajnijeg spomen sjećanja-navode iz Centar za suočavanje s prošlošću.

U vrijeme trajanja vojno redarstvene akcije ‘Oluja’ 6. kolovoza 1995. u mjestu Golubić kraj Knina ubijeno je najmanje 19 civila. Zločini nisu procesuirani.

Glasnogovornica Šibensko-kninske policijske uprave, Marica Kosor kazala nam je kako traže počinitelja, a nastala šteta je nekoliko tisuća kuna.


Pratite nas i na društvenim mrežama: