Pokazala dosadašnja policijska istraga

Matkolu je još 2009. oduzeto oružje zbog nasilja nad bivšom suprugom, u autu mu pronađen ilegalan arsenal

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Policija je utvrdila da je Branko Koloper ilegalno posjedovao cijeli arsenal oružja i streljiva, a iako je bio lovac legalno oružje mu je oduzeto još 2009. godine u upravnom postupku, zbog nasilja nad bivšom suprugom, a potom još jednom 2018. godine zbog prijetnji u međususjedskom sporu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Policijske uprave šibensko-kninske.

– Sumnja se da je kineskom verzijom kalašnjikova počinio sva četiri ubojstva, nakon čega se ubio iz istog oružja, no to moramo to potvrditi balističkim vještačenjima. Pregledom dokumentacije i razgovorima, utvrdili smo kako je motiv poslovni odnos između osumnjičenog i oštećenog, odnosno stečaj njegove tvrtke i novčani iznos za koji su prodane i trebale biti prodane nekretnine. Nikakvo oproštajno pismo nismo našli – rekao je Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske.

Ubojica je Radojku Danek, njezinog supruga Marija i poduzetnika Tonija Šparadu ubio u industrijskoj zoni Ražine prije 11 sati, gdje je s njima za 10 sati dogovorio sastanak. Potom se Danekovim autom uputio u Vodice. Parkirao se ispred trgovine Djelo čekajući vlasnika Tedija Slamića i kad je Slamić ušao u auto, usmrtio ga s više rafalnih hitaca. Potom se sa Škodom uputio prema izlazu iz Vodica i nakon dva kilometra skrenuo na makadamski put, izašao iz automobila i istim oružjem oduzeo sebi život.

– Razgovorima i pregledom oduzete dokumentacije o stečaju osumnjičenikove tvrtke utvrdili smo da je motiv ovih ubojstava poslovni odnos osumnjičenog i oštećenih. Istraga se nastavlja o kaznenim djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta što bi moglo otkriti konkretniji motiv. Istražuje se također i kako je osumnjičenik nabavio svo ilegalno oružje – kazao je Kostanić.

Naime, policija je pretragom Koloperovog automobila ostavljenog u Ražinama pronašla pištolj Crvena zastava kalibra 7,62 sa 125 komada streljiva, prigušivač za automatsku pušku i nož u futroli. U Danekovoj Škodi, s kojom se Koloper dovezao u Vodice, pronađen je kineski kalašnjikov s 28 metaka, 35 metaka kalibra 7,62 i jedna lovačka patrona kalibra 12. Na mjestu ubojstava policija je u Ražinama pronašla 16 čahura kalibra 7,62, a u automobilu Tedija Slamića 21 streljivo kalibra 7,62 milimetra.

U jednoj od Koloperovih kuća pronađeno je još 25 metaka za pištolj kalibra 38, 20 metaka za pištol 3,57, zračna puška s optikom, 19 streljiva za lovačku pušku kalibra 338, 49 streljiva za lovačku pušku kalibra 12 i optički nišan, a u drugoj kući dokumentacija o stečaju njegove tvrtke.

Kostanić je potvrdio da nitko od ubijenih nikada nije tražio pomoć policije te da nije bilo nikakvih predznaka da bi se tako nešto moglo dogoditi. Za Kolopera je potvrdio da mu je lovačko oružje koje je legalno posjedovao oduzeto 2009. godine zbog prijave za nasilje u obitelji. Nakon rehabilitacije mu je 2014. godine vraćeno jer, nakon razvoda od supruge, više nije bilo ranijih okolnosti, da bi 2018. godine bilo ponovno oduzeto zbog prijetnje drugoj osobi u međususjedskom sporu u kojem nisu utvrđeni elementi prijetnje. Međuti, kada je policija došla do njega, utvrđeno je da oružje nije držao na propisani način, odnosno pod ključem, te mu je oduzeto. Za to oduzimanje u tijeku je žalbeni postupak pa se pretpostavlja da je cijeli ilegalni arsenal nabavio na crnom tržištu.

Kostanić je posebno zahvalio građanima čije su dojave pomogle u brzom rješavanju ovog krvoprolića. Kako je rekao, po dojavi građana na broj 112 u Ražine je na mjesto trostrukog ubojstva prva stigla Hitna medicinska pomoć koja je o tomu obavijestila policiju. Građani su, također, dojavili pucnjavu i ubojstvo u Vodicama, a dojava građana bila je ključna i u pronalasku vozila kraj kojeg se ubio Koloper.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.