Korupcija u Šibeniku: Neven Macanović osuđen na rad za opće dobro zbog dva ručka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

NEVEN MACANOVIĆ, upravni savjetnik za poslove ugostiteljstva i turizma u Službi za gospodarstvo Ureda državne uprave šibensko-kninske županije, osuđen je u Splitu nepravomoćno na godinu dana zatvora zbog primanja mita u vidu dva ručka od po tisuću i pol kuna. Zatvor mu je zamijenjen radom za opće dobro u visini od 730 sati. Robert Udovičić, vlasnik tvrtke koja se bavila iznajmljivanjem brodica, također je osuđen, ali nije kažnjen jer je prijavio Macanovića.

Šest mjeseci tajnih mjera nadzora

Kada je Udovičić prijavio Macanovića, ovaj je već bio pod tajnim mjerama USKOK-a, koje su potrajale punih šest mjeseci. Ne samo da su mu prisluškivali mobitel, već su ga i pratili. Osim za mito primljen od Udovičića, Macanovića terete još za 19 takvih slučaja, a za davanje mita optuženo je isto toliko ugostitelja koji su po USKOK-u u zamjenu za potrebne papire plaćali savjetniku u Uredu državne uprave ručkove, davali mu meso ili pak novac. Radi se uglavnom o sitnijim novčanim iznosima, obroci su uglavnom plaćani po 300 kuna, a ima i onih od 100 kuna.

Pitao je li treba platiti ručak

Postupak je inače razdvojen jer je jedino Udovičić priznao, dok ostali negiraju djelo. Udovičić je inače naveo da Macanović nije izričito tražio da mu se plati ručak, nego da je on tako shvatio da treba. Macanović je u svojoj obrani naveo da je pitao treba li platiti ručak, pa da su mu rekli kako je sve sređeno.

Ročište za Guinnessa

Jučer održano ročište na kojem je Macanović osuđujen zaslužuje inače da se zabilježi u Guinnessovoj knjizi rekorda. Naime, sudac Mlađan Prvan uspio je u svoju neveliku sudnicu stisnuti čak 20 optuženika, 20 branitelja, porotu, tužiteljicu, tajnicu i novinara, što je pothvat vrijedan divljenja. Za to vrijeme velika dvorana, kud i kamo primjerenija za suđenje ovakvog kalibra, bila je sablasno prazna. Fra Šime i bankarica, četiri novinara, dva branitelja, Slavko Lozina, dvije članice porote, tužiteljica i zastupnik crkve. Neusporedivo s gužvom koja je vladala u sudnici suca Prvana.

IZVOR: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.