FOTO Mati uopće nije bilo žao što mu je policajac ‘zalijepio’ 500 kuna kazne. Ipak se vezao kad se vraćao…

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dan je bio idealan za policijski laser koji hvata prebrze vozače, međutim ‘ulov’ na ‘pošti’ u Rogoznici u današnjoj posebnoj akciji kontrole brzine bio je vrlo slab. Dva policajca iz jedinice Prometne policije Šibenik to uopće nije iznenadilo budući da je akcija oglašena u medijima i zbog činjenice što su stajali na prilično vidljivim mjestima. Ipak, u nekoliko sati koliko smo proveli s njima napisali su jednu kaznu, i to za – pojas…

Odmah je bila uočljiva nervoza tog vozača kada su ga prometni policajci zaustavili. Standardna procedura, vozačka i prometna, no Mate nije vezan. Pravila su jasna. To je 500 kuna kazne…

– Ma nije mi žao. Dobio sam 500 kuna, ustvari 250 kuna kazne. Jer ću platiti u roku tri dana. Samo mi je tlaka zato što se žurim – govori nam Mate iz Rogoznice, mladić u ranim dvadesetima.

policija mup dozvola kazna

Policajci se pristojno vraćaju i uručuju mu prekršajni nalog, a on odlazi svojim putem…

U međuvremenu njih dvojica prilično preciznim laserom mjere brzinu na cesti, ali najviše što su zabilježili je 53 kilometra na sat. Dakle, nema potrebe za ‘čestitkama’ u vidu kazne. Dobro, ide se u redovnu kontrolu prometa. Prvi na redu je Kajo iz Jarebinjaka. Već opisana procedura.

– Dobar dan – započinje policajac.

– Dobar dan – uzvraća pomalo nervozno vremešni Kajo iz Jarebinjaka.

– Vozačku i prometnu – pristojno će mladi ‘plavac’ koji je tek nekoliko mjeseci u službi. Papiri su u redu i nema nikakvih problema. Na svom ‘talkie-walkieju’ policajac gotovo skrivećki provjerava ima li u evidenciji kakvih zabrana ili prekršaja. Nema. Vraća mu dokumente i tu nastupamo mi.

Pitamo ga što misli o pojačanom nadzoru prometa…

– Neka toga bude što više. Nikad nisam imao probleme s policijom jer ne idem daleko i pazim na znakove – s ponosom će Kajo.

policija stop dozvola mup

Za par trenutaka policijska lizalica je opet vani. Ovoga puta na meti je Nikica iz Kaštela. Vozio je po propisima, ali će mu biti prekontrolirani dokumenti. I on dodaje kako bi trebalo biti još više kontrole na cestama. Svjestan je, kaže, da ima puno ozlijeđenih na cestama i jedan od načina je pojačani nadzor brzine.

Mladi policajac vrlo brzo opet vadi palicu za zaustavljanje i usmjerava monovolumen na odvojak za zaustavljanje. U autu je bila Yves iz Švicarske s cijelom obitelji. Sve je bilo u redu.

– Ne vozim brzo, a uostalom, tu su moja djeca, kao i roditelji. Vidite iza mene na sjedalima – kazala nam je Yves. Pita policajca smije li se u Hrvatskoj uopće piti i voziti, odnosno koja je granica. 0,0 promila?

– Može se imati do 0,5 promila, sve iznad toga je kažnjivo po zakonu – odgovora joj mladi i prilično ugodni policajac na dobrom engleskom.

policija mup dozvola brzina vozacka

Pričamo s ‘plavcima’ neobvezno o slučajevima s kojima se susreću. Većinom su ljudi ugodni i pristojni, no postoji i ona tamnija strana posla, kao, uostalom, u svakoj profesiji. Ali, oni to profesionalno odrade, reklo bi se po pravilima struke…

Već je 11 sati i vrijeme je za pauzu. Odlazimo zajedno na kavu, a stiže nam u društvo još pet policajaca kako bi se obučili za rad na laseru. Dakle, sedam policajaca u uniformi i mi. Sigurnost i povjerenje, nema što…

Dobivamo i poziv jednog lokalnog političara koji nas je primijetio u društvu skoro pa veličine policijskog voda. Nije mu ništa jasno. Pita nas jesmo li, kojim slučajem, dobili policijsku zaštitu…

– Naravno da ne. Radimo reportažu – odgovorili smo mu i zaželjeli sretan put jer ide na aerodrom u Trogir.

policija 181017 10

Odlazimo u Podorljak. Možda će tamo biti više neopreznih vozača koji suviše olako stišću papučicu gasa. No, i u Podorljaku je situacija mirna. Kad bio ovako bilo svaki dan, potrebe za prometnom policijom uopće ne bi bilo, šalimo se zajedno s policajcima i pozdravljamo ih.

Inače, onaj Mate kojem nije bilo žao kazne vratio se za dvadesetak minuta u Rogoznicu. Mislio je da je patrola još tamo, a iskusno policijsko oko i na pauzi je primijetilo veliku razliku.

Bio je vezan…

policija spahija dozvola mup stop vozacka brzina kontrola

Inače, akcija kontrole brzine u organizaciji Tispola koji okuplja sve policije iz Europske unije traje do četvrtka u 7 sati.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.