Drama u blizini Jabuke: Tone turski teretni brod pun rude, posada u evakuaciji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U arhipelagu otoka Jabuka rano u nedjelju dogodila se havarija na turskom teretnom brodu uslijed prodora mora u prostor strojarnice, slijedom čega je pokrenuta spasilačka akcija prema posadi u koordinaciji Hrvatske i Talijanske središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, objavilo je u nedjelju hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

– Prvu informaciju o havariji na brodu ‘Haksa’ zaprimili su rano jutros, 17. lipnja u 04.16h službenici Središta za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS Split), koji su o događaju obavijestili Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) te prenijeli informaciju da je posada dojavila je o prodoru mora u potpalublje teretnoga broda dužine 85 metara sa 13 članova posade (11 državljana Republike Turske i 2 državljana Republike Indije), koji plovi pod zastavom Republike Turske te da su zatražili pomoć – izvijestilo je Ministarstvo u priopćenju.

– U 4.25 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji (DISTRESS CALL) havariranog turskog broda, slijedom čega su putem obalnih radio postaja započeli emitiranje obavijesti o havariji svim sudionicima u pomorskom prometu te je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija u suradnji sa MRCC Roma – Republike Italije, budući da je pozicija havariranog broda u arhipelagu otoka Jabuka, konkretno, u Jabučkoj kotlini, u području koje dijelom izlazi iz obuhvata hrvatskog teritorijalnog mora – dodaje se u priopćenju.

– Budući da je motorni tanker ‘Valcadore’, zastave Republike Italije, u trenutku nesreće plovio na oko 4 nautičke milje od pozicije havarije, MRCC Rijeka je isti preusmjerila u spasilačku akciju, koji je na poziciju doplovio u 5.10 sati. U međuvremenu su iz MRCC Rijeka u spasilačku akciju angažirali Lučku kapetaniju Split i Pomorsku policiju Split, čije posade su odmah isplovile prema poziciji havarije. Središnjica je u akciju uključila i remorkere tvrtke Brodospas, a o svemu je obaviještena i Obalna Straža RH čiji brodovi su stavljeni u pripravnost. Također, MRCC Rijeka je u komunikaciji s MRCC Roma u akciju angažirala i dva talijanska remorkera koji su u stanju pripravnosti dva talijanska remorkera koji su u stanju pripravnosti – navode u hrvatskom Ministarstvu mora.

1 z MarineTraffic mtHAKSA-SARPOJISAN 6_18

Zapovjednici ‘Valcadorea’ i ‘Hakse’ u koordinaciji s MRCC Rijeka postupak evakuacije posade započeli su jutros u 06.05h, s time da je zapovjednik turskog teretnog broda odlučio ostati s još 4 člana posade na tonućem brodu, dok god to bude moguće. U 6.30 sati evakuiranih 8 članova posade havariranog turskog broda prekrcani su sa tankera ‘Valcadore’ na brodicu Pomorske policije Splite i prevoze se u Splitsku gradsku luku, dok je na poziciji ostala spasilačka brodica Lučke kapetanije Split, čiji službenici u suradnji sa zapovjednikom i preostalom posadom ‘Hakse’ surađuju u cilju pokušaja spašavanja broda, do dolaska ostalih spasilačkih jedinica.

– Na poziciji havarije trenutno nije uočeno onečišćenje mora, no budući da turski brod prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, a u brodskim spremnicima sadržava oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva, nadležna Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pokrenula je sve protokole u cilju sprječavanja i saniranja eventualnog onečišćenja mora na poziciji ove pomorske nesreće – zaključuju.

Sinter-magnezit se, inače, koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: