Uskršnja čestitka biskupa Rogića: ‘Neka uskrsli Isus Krist bude svakom vjerniku životni putokaz’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Biskup Tomislav Rogić povodom uskršnjih blagdana svim vjernicima čestitao je najveći kršćanski blagdan Uskrs. Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti:

Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi s desna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim!

Korizma nas je dovela do Uskrsa, do radosnog kliktanja Božje slave i pobjede: Aleluja! Uskrsnu Gospodin kako nam je rekao! Nadvladao je patnju, osudu, sramotu, poniženje i samu smrt. Usta Pobjednik na život vječni i otvori nam vrata neba, blažene vječnosti s Bogom – zauvijek.

Vodile su nas poruke pet korizmenih nedjelja i pozivale na obraćenje. Obratite se i vjerujte evanđelju, Isusov početak javnog navještaja poput Noe po kojem Bog obnavlja sve stvoreno. Na brdu preobraženja Isus pokazuje svoju buduću slavu kod Oca nebeskog i biva ohrabren od Mojsija i Ilije za kušnju križa koja ga čeka u Jeruzalemu, poput Abrahama koji je bio spreman žrtvovati svoga sina Izaka da ispuni volju Božju. U Jeruzalemskom hramu Isus protjeruje trgovce i čisti sveto mjesto susreta Boga s čovjekom poput prisjećanja na sklopljeni Savez po Mojsiju i deset Božjih zapovijedi.

Na četvrtu nedjelju slušali smo navještaj da će Sin Božji biti razapet, uzdignut poput Mojsijeve zmije u pustinji na spasenje svom narodu kao kad ih je Bog oslobodio iz Egipatskog i Babilonskog sužanjstva. Toliko nas je ljubio da je Sina svoga darovao za spas svijeta. Na petu korizmenu nedjelju Isus sam naviješta da će kad bude podignut sa zemlje sve privući k sebi i po tome će se ostvariti Jeremijino proročanstvo: Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. Nedjelja Cvjetnice uvela nas je u misterij Kristove patnje iz ljubavi za čovjeka, da ga spasi od propasti i ništavila, da ga usreći zauvijek.

Božja nas je Riječ postepeno vodila k Istini uskrsnuća ne bi li naš pogled uzdigla iznad svakodnevnih zbivanja i obasjala ga vječnim svjetlom pod kojim se onda sve vidi drugačije. Stoji negdje zapisano: ‘Bog želi unijeti čistoću, ljepotu, nježnost i očaranost ljubavi u tebe i u sve tvoje odnose s ljudima. Lijepo je biti čovjek kada ga možemo prepoznati u ozračju neba’. Samo Uskrsnuće Kristovo može ponuditi novi pogled, jedini istinski pogled na čovjeka. Onaj pogled u ozračju neba, u neugasivu svjetlu vječnosti. Tada sve može imati smisla, tada sve može imati cilj i svrhu.

Teškoće života kroz koje prolazi današnji čovjek u potrazi za srećom, nevolje i nepravde tama su kroz koju prolazi današnji svijet. Kriza obiteljskog života s nedostatkom ljubavi, nedostatkom velikodušnosti koja pobjeđuje vlastite slabosti i slabosti drugih s kojima živimo, traži novo svjetlo i putokaz izlaska. Općenito, kriza vrijednosti za koje se isplati živjeti – sve to u svjetlu Kristove patnje, križa, smrti i slavnog uskrsnuća poprima posve drugačije shvaćanje, gleda se drugačije. Poprima nove boje i može uroditi novim plodovima Duha, blaženstva i sreće, ako Uskrsnuće bude i naš cilj. Ako svoj život usmjeravamo blaženoj vječnosti u koju nam Uskrsli otvara vrata. Ako taj cilj osmišljava naše životne korake i sve što na njima prolazimo. Život nas tada vodi Uskrsu!

Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi s desna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim!

Neopisiva je radost uskrsnuća. Bog koji nas toliko ljubi, za naše spasenje bio je spreman žrtvovati svoga ljubljenog Jedinorođenca. On koji prošao je zemljom čineći dobro, dao se poniziti do sramotne smrti na križu da bi na se uzeo naše krivice, da bi nam podario oproštenje grijeha. On je svjetlo koje nema zalaza. U njemu nam je vječni dan bez tmina koje ga na kalvariji okružiše. Krist ih je jednom zauvijek pobijedio i pozvao nas da budemo dionici njegove pobjede. Pobjede života, pobjede ljubavi, pobjede dobrote, pobjeda vječne istine za koju su svjedočili svi proroci i Pismo od početka: da tko u njega povjeruje, po imenu njegovu primi oproštenje grijeha i sreću života vječnoga.

Kako napisa papa Franjo u pobudnici Radost evanđelja da trebamo tražiti tu radost koju Krist daruje: ‘Kolika se samo očinska nježnost nazire iz tih Isusovih riječi: da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.’ Ali, ima kršćana čiji život izgleda kao Korizma bez Uskrsa, reći će papa Franjo. Križ bez Uskrsa je nepodnošljiv. Kad prevlada zemaljsko, kad svoj pogled usmjerimo samo na zemaljsko, onda nam nedostaje ozračje neba, vječnosti. Kao da se to oslikava i u evanđelju uskrsnuća. Marija Magdalena suočava se s praznim grobom i pokušava to zemaljski – razumski protumačiti, onako kako to čovjek gleda u svojoj ograničenosti. Negdje su odnijeli tijelo njezinoga Učitelja. Ali onda trče na grob Petar i Ivan. Ulaze u prazan grob i počinju shvaćati da je od sada sve drugačije. Počimaju razumjeti što im je Isus govorio i da se dogodilo ono, što je ljudima nemoguće: smrt je pobijeđena. Isus je živ i ustao je iz groba. Domalo će ga susresti i sve će biti drugačije, bit će obasjano svjetlom uskrsnog jutra Kristove pobjede.

Kristovo uskrsnuće nepresušni je izvor nade za čovjeka. Božja svemoć koja se očituje u polomljenom grobnom kamenu. Kamen je s groba maknut, a iz groba izlazi život. Iz posađenog sjemena izrasta novi život, novi plodovi za vječnost, za radost života koji je pred nama.

Neka otvorena vrata vječnosti i uskrsli Isus Krist, Spasitelj čovjeka budu svakom vjerniku životni putokaz. U Istini Uskrsnuća neka bude životna snaga koja pobjeđuje nedaće, svladava prepreke, nadilazi svaku tamu sebičnosti i malodušnosti. Neka nas život koji živimo vodi uskrsnuću i osvjetljava svaki naš dan, svaki korak, riječ, susret s bratom pored sebe. Život koji vodi uskrsnuću ima snagu Božje ljubavi i dobrote koja može promijeniti svijet.

Sretan i blagoslovljen Uskrs!
biskup Tomislav Rogić


Pratite nas i na društvenim mrežama: