‘Uskrs je jutro konačne pobjede’: Proslavljena svetkovina Uskrsa u katedrali sv. Jakova

Šibenska biskupija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

“Svanuo je prvi dan u tjednu, svitanje poslije Golgote. Jutro nad jutrima, Dan nad svakim drugim danom. Jer to je Dan što ga učini Gospodin. Kamen je s groba dignut. Marija Magdalena trči javiti apostolima. Apostoli trče sami se uvjeriti o čemu ona to priča. Zar je moguće? Pa oni su ga sahranili, kamen navalili, a sada? – Prazan grob, povoji leže bez raspetog tijela koje je u njih bilo umotano. Petar i Ivan žele se uvjeriti, ali sve što nalaze jest prazan grob, prazni povoji i ubrus s Isusove glave. Još ne upoznaše Pisma da Isus treba ustati od mrtvih i da ono što su njihove oči gledale na Veliki petak, Srce probodeno kopljem, da to nije kraj. Onaj drugi učenik, najmlađi apostol, vidje i povjerova”, poručio je na svetkovinu Uskrsa 16. travnja šibenski biskup Tomislav Rogić u katedrali svetog Jakova preko misnog slavlja, stoji na stranicama Šibenske biskupije.

 

uskrs17001

uskrs17003

“Svjetlost, sjaj i radost uskrslog jutra može odagnati sve tmine i hladnoće koje se nadvijaju nad ljudsku dušu. Uskrs ima tu snagu, jer to je jutro konačne pobjede. Toga su jutra srušene sve pregrade razdvojnice koje su djelile čovjeka od Boga. Bog ih je, osvjedočen nemoći svoga ljudskog stvora, sam došao srušiti za svagda. Pobjeđen je grijeh, pobjeđena je tama zavodljivosti ovoga svijeta, pobjeđena je smrt kao posljednja prijetnja. Tko, osim uskrslog Krista može ponuditi takvu pobjedu? Osloboditi nas u tolikoj mjeri i dati nam život vječni? Uskrs tamu pretvara u svjetlo, raspadljivo u neraspadljivo, smrtno u besmrtno. Uništava grijeh žrtvom Sina Božjega i milosrđem Očevim otvara vrata neba”, kazao je biskup Tomislav Rogić.

uskrs17005

uskrs17006

Naglasio je kako drama ljudske povijesti traje i često se ponavlja. “Čovječanstvu kao da nikada nije ponestalo Heroda, Juda i Pilata. Tolike vijesti o stradanjima i ratovima, terorizmu, nepravdama najrazličitijih vrsta, zapostavljenima u osnovnim ljudskim pravima, ugroženosti svake vrste i stalnom zastrašivanju s nekom novom opasnošću, kolapsom. Vazda iznova pokušaji zarobljavanja čovjeka. Kako bi se s time mogli suočiti, nositi da nema Uskrsnuća? Snagom vjere u uskrsnuće gledamo na svaki Veliki petak, jer sada znamo da to nije kraj”.

Zaželio je neka uskrsna radost Kristove pobjede uđe u naše obitelji i ohrabri ih. “Svitanje poslije Golgote više nema svoga zalaza. U toj snazi vjere koju nosi Kristovo uskrsnuće pronađimo novu snagu za sve životne borbe i otkrimo istinsku radost života što nam ga Bog daruje već sada i jednom u vječnosti. Svim vjernicima Šibenske biskupije i svima koji slave Isusa Krista uskrsloga, želim snagu vjere koju daruje uskrsli Gospodin”, kazao je biskup Tomislav Rogić pritom svima čestitavši Uskrs.

Nakon misnog slavlja preko kojeg je pjevao Mješoviti katedralni zbor, vjernici su tradicionalno u dvorani biskupske palače biskupima Tomislavu Rogiću i Anti Ivasu osobno čestitali svetkovinu Uskrsa.

uskrs17007

 

uskrs17009

 

uskrs17010

 

uskrs17011

 

uskrs17012


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.