U Šibeniku osnovana Udruga sv. Vinka PaulskogaFoto: Šibenska biskupija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U subotu u župi Srca Isusova na Baldekinu u Šibeniku osnovana je Udruga sv. Vinka Paulskoga, odnosno Konferencija Majke Tereze. Sastanku koji je započeo u popodnevnim satima nazočili su članovi Udruge, predsjednica Udruge u Republici Hrvatskoj Anđelka Samardžić, dopredsjednica Ivana Buterin Gluić, predsjednica područnog vijeća Udruge iz Selaca na Braču Tea Nižetić te s. Gracijana Gracin, duhovna pratiteljica Udruge u Splitu. Na sastanku je također bila nazočna s. Blanka Jeličić, duhovna pratiteljica Udruge u BiH i Dijana Erceg, članica u Livnu.

Tijekom sastanka Ivana Buterin izložila je preko prezentacije apostolat Udruge i njezino djelovanje u Hrvatskoj i svijetu, od samih početaka do danas. Udruga sv. Vinka Paulskog je međunarodna, katolička, karitativna i volonterska udruga laika koja djeluje širom svijeta. Njezino osnivanje vezano je uz pariškog studenta blaženog Frederika Ozanama koji je primijetio da u tom gradu ima mnogo starijih ljudi koji žive bijedno zbog starosti, bolesti i siromaštva. Surađujući sa sestrom Rosalie Rendu, članicom Kćeri kršćanske ljubavi, godine 1833. okupio je svoje kolege studente sa željom da zajednički nađu neko rješenje i pomognu potrebnima. Tako je nastala zajednica dragovoljaca, koja se poslije prozvala Udruga svetog Vinka Paulskog.

U Hrvatskoj je prva Udruga osnovana 1858. u Zagrebu, pod pokroviteljstvom i odobrenjem kardinala Jurja Haulika. Djelovala je neprekidno do završetka Drugog svjetskog rata, a njezino djelovanje je obnovljeno 1992. osnivanjem Konferencije svetog Sebastijana u Rijeci. Danas Udruga djeluje u dvadeset devet konferencija diljem Hrvatske. Temelj djelovanja Udruge duhovnost je svetog Vinka Paulskog i blaženog Frederika Ozanama.

Za predsjednika izabran je Petar Radnić, za dopredsjednika imenovan je Marin Vrljac, tajnica je Danijela Grubišić, a blagajnica Diana Radnić. U Konferenciji ima sveukupno deset članova te će se njezin apostolat vršiti na području grada Šibenika i biskupije, ali i ondje gdje članove Božja providnost odvede, objavljeno je na stranicama Šibenske biskupije.

Duhovnik Udruge u Hrvatskoj, pater Dario Grbac CM, bio je sudionik sastanka i predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Srca Isusova na kojem je bio nazočan i đakon Ante Škugor. Bile su prisutne također i sestre milosrdnice iz samostana u Šibeniku koje će podržavati povezanost s novom Udrugom u Šibeniku i biti poticaj u duhovnosti svetoga Vinka.

s. Elizabeta Glasniović


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.