U samostanu sv. Frane predstavljena monografija ‘Sveti budite’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u petak, u sklopu trodnevnice pred svečev blagdan, predstavljena je monografija ‘Sveti budite’. Velebno izdanje pripremljeno je i objavljeno u povodu pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića i proglašenja crkve Sv. Frane u Šibeniku prvim i glavnim nacionalnim svetištem sv. Nikole Tavelića.

Prvi govornik bio je šibenski biskup Tomislav Rogić, koji je bio i predsjednik Organizacijskog odbora priprave velikoga jubileja pedesete obljetnice proglašenja svetim Nikole Tavelića, čiji je rad započeo 27. veljače 2017. godine. Biskup Rogić je i otvorio jubilejsku godinu o Tavelićevu blagdanu 2019. godine, budnim okom pratio i usmjeravao taj jubilej, posebno se zalažući oko aktiviranja klera Šibenske biskupije ne bi li se svečev kult još više i bolje proširio. O svečanom euharistijskom slavlju 21. lipnja 2020. pozdravio je apostolskoga nuncija mons. Giorgia Linguau, a o svečanoj proslavi Tavelićeva prošle godine zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Biskup je istaknuo kako je želja autora monografije i pokretača zabilježenih zbivanja rektora svetišta fra Ivana Bradarića ‘da ono što smo protekle četiri godine činili ne ode prebrzo u zaborav, a kad već i krene tim putem da postoji knjiga, korice, stranice, tekstovi i slike, koji će nam pomoći da čim se te knjige dohvatimo – ponovno zaronimo u razmišljanje o mučeništvu našega Nikole, o svjedočenju vjere, o pozivu na svetost svakoga od nas, o vječnom životu koji bi nam svima trebao biti cilj prema kojem idemo i da nam nije svejedno kakvi ćemo tamo pred Spasitelja Isusa Krista doći. Moj je dojam da je u tome potpuno uspio’, rekao je biskup Rogić, te zahvalio na uloženom trudu fra Ivanu i svim suradnicima.

Također je podsjetio kako je sv. Nikola prvi proglašeni svetac iz našega hrvatskog naroda, te je i dolikovalo da se 50. obljetnicu kanonizacije dostojno proslavi u njegovu gradu Šibeniku.

– Planovi su bili veliki. Kroz više od tri godine nizali su se događaji i slavlja. Iako je posljednju, upravo Jubilejsku godinu, omela pandemija korona virusa. Neizmjerno smo Bogu zahvalni za sve proslave koje smo uspjeli imati: od otvaranja godine, pa veoma vrijedan simpozij čiji su radovi već u knjizi ukoričeni. Izložbe i predavanja, devetnice i pobožnosti. Potom hodočašća Nikolinom Bosnom i ono velebno u Svetu zemlju – za koje mi se čini da nikada neću dovoljno Bogu zahvaliti koliko je bilo lijepo, uspješno, dobro organizirano, ma blagoslovljeno. Nizala su se i hodočašća slike po župama biskupije i Domovine, sve dok zaraza nije zaustavila okupljanja. Zatim glavna proslava na obljetnicu kanonizacije koju predvodi nuncij Lingua, sumještanin jednog od Nikoline subraće mučenika. Sve do zaključka Jubileja na blagdan sv. Nikole Tavelića prošle godine. Tu svečanu misu predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić“, sažeo je tijek pripreme i samu proslavu biskup Rogić. Posebno je pak izrazio radost što je kardinal Bozanić predvodio završno slavlje, jer je svečev blagdan 1941. trebao predvoditi bl. kardinal Stepinac, no rat je to omeo i nije mogao doći. Također, o blagdanu 1991., na 600 obljetnicu mučeništva, misu je trebao predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, ali opet je rat omeo i slavlja nije bilo.

Proslavili smo 50 godina kanonizacije i vjerujem iznova probudili mnoga sjećanja, ali i molitvu, i žar vjere i želju za svjedočenjem Krista danas. Kao da je sveti Nikola Tavelić bio jedna svjetiljka – uljanica, u kojoj je i dalje bilo puno ulja samo ju je trebalo iznova zapaliti da nas osvijetli i ogrije. Sada neka ova knjiga posluži tome da se ta uljanica više ne gasi, rekao je na kraju biskup Rogić, te podsjetio kako nas mučeništvo sv. Nikole Tavelića i danas na „svetost poziva i da vjeru svjedočimo“, jer „to mučeništvo ima puno poruka i za današnji dijalog među religijama, ne u izazivanju drugoga i drugačijega, nego u svjedočenju vjere i ustrajnosti na putu prema vječnom životu i pod cijenu gubitka ovog zemaljskog života“.

 

Više pročitajte na stranicama Šibenske biskupije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.