U crkvi sv. Frane bogat program povodom blagdana sv. Ante

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Stoljetna tradicija štovanja sv. Ante Padovanskoga, u narodu nazvanog, svetac svega svijeta, nastavlja se i ove godine u Šibeniku pri drevnom samostanu sv. Frane.

Ova najstarija franjevačka prisutnost u gradu Šibeniku oblikovala je kroz stoljeća razna liturgijska slavlja kao i brojne pučke pobožnosti među kojima se osobito ističe štovanje sv. Ante Padovanskoga koji je suzaštitnik poznate šibenske crkve sv. Frane. Tisuće jernicka grada Šibenika i okolice i ove godine će godine hodočastiti svome omiljenom svecu. Za ovu prigodu fratri samostana sv. Frane u Šibeniku su pripremili bogat program sastavljen iz dva dijela: Dani sv Ante – duhovno kulturna manifestacija koja pripravlja vjernike za blagdan i Blagdan sv. Ante s bogatim liturgijskim slavljem.

U petak s početkom u 19 sati, na 595. obljetnicu posvete crkve, svetu misu će predslaviti fra Ivan Bradarić. Blagdan posvete crkve je blagdan Crkve-zajednice vjernika, naroda Božjega koji se u crkvi-zgradi okuplja. Vjernici kršćani odbacuju pomisao da bi hram ili crkva kao građevina bili mjesto gdje isključivo i samo tu prebiva Bog. Hram-crkva zapravo zgrada u kojoj se okuplja zajednica-Crkva koja je u Duhu Svetom hram Božji, prebivalište Božje slave. Zato u sadašnjem misalu misa obljetnica posvete crkve jest na prvom mjestu u zajedničkim misama.

Crkva sv. Frane u Šibeniku je posvećena 31. svibnja 1423. pa se ove godine slavi 595. godina od posvete. Glavni zaštitnik je sv. Frane, a suzaštitnik sv. Ante.

 

Subota, 01. lipnja – Hodočašće u Padovu, priprava za blagdan.

I ove će godine vjernici iz Šibenika i okolice hodočastiti u veličanstvenu baziliku sv. Ante u Padovi te će obići i druga značajna mjesta u blizini Padove vezana uz život sv. Ante.

 

Ponedjeljak, 03. lipnja – Projekcija filma o sv. Anti

19.30 – crkva sv. Frane

 

Utorak, 04. lipnja – 12. utorak pred Svečev blagdan

19.00 sati, svetu misu predslavi: p. ArekKrasicki

 

Nedjelja, 09. lipnja – Mjuzikl o sv. Anti: ‘Svetac svega svijeta’

HNK Šibenik.

(Ulaznice se nabavljaju u samostanu sv. Frane)

 

Ponedjeljak, 10. lipnja – Tribina: „Kako je molio Svetac“

Nakon večernje svete mise.

 

Utorak, 11. lipnja – 13. utorak pred Svečev blagdan

19.00 sati, svetu misu predslavi: fra Ivan Bradarić

 

Srijeda, 12. lipnja – Uočnica blagdana

Nakon večernje svete mise: Obred preminuća sv. Ante

To je zapravo kratko bdjenje kojim se prisjećamo smrti ovog poznatog Portugalca koji je umro u Italiji u mjestu Arcella u blizini Padove. Njegove posljednje riječi bile su: ‘Vidim moga Gospodina’. Tako, ovaj događaj vjernici promatraju kao slavni prelazak u slavu omiljenoga sveca.

 

Petak, 14. lipnja – Misa zahvalnica

Nakon duge pripreme i svečano proslavljenoga blagdana sv. Ante, vjernici će se još jednom okupiti u crkvi sv. Frane. Bit će to dan nakon blagdana, u petak 14. lipnja u 19.00 sati, da bi Bogu zahvalili za sve milosti i dobročinstva koja su primili po zagovoru sv. Ante. Svetu misu predslavi fra Augustin Kordić.

Nakon svete mise bit će svečano ispraćen relikvijar s autentičnim moćima Sveca. Relikvijar se čuva u arhivu samostana sv. Frane a ponovno će biti izložen u ožujku 2020.

 

Četvrtak, 13. lipnja – BLAGDAN SV ANTE

 

Svete mise prije podne:

07.00 – fra Ivan Penava

08.00 – fra Augustin Kordić

09.00 – fra Filip Milanović

10.30 – fra Ivan Bradarić

12.00 – fra Mate Topić

Tijekom jutra brojni vjernici iz Šibenika i okolice, štovatelji sv. Ante, pohodit će ovo drevno svetište. Hodočasnicima na raspolaganju su brojni svećenici za sakramente svete ispovijedi, a tijkom jutra slavi se pet svetih misa.

 

Svete mise popodne:

17.00 – fra Ivan Penava – sveta misa i blagoslov djece

Veza između sv. Ante i djece proizlazi iz stoljetnog iskustva vjernika koji su se molili u raznim potrebama i bili uslišani pa tako i pomoć djeci.

19.00 – Mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski

Na svetoj misi pjevaju: Pivači sv. Jakova


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.