Šibenski biskup

U Civitas Sacri održan znanstveni skup povodom 150. obljetnice rođenja fra Jeronima Milete

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Znanstveni skup ‘Charitas Christi urget nos’ prigodom 150. obljetnice rođenja dr. Jeronima Milete, franjevca konventualca, šibenskog biskupa i apostolskog administratora jugoslavenskog dijela Zadarske nadbiskupije održan je u subotu, 6. studenog u Interpretacijskom centru Civitas Sacra, u organizaciji Zadarske nadbiskupije, Šibenske biskupije i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Prvo predavanje na skupu imao je na temu ‘Biografski podatci o biskupu fra Jeronimu Mileti’, fra Ivan Bradarić. Fra Ljudevit Anton Maračić govorio je na temu ‘Šibenski sveti Frane – stanište dobrih duhova’. Ivan Karlić  i  Valerija Kovač imali su izlaganje na temu ‘Spisi fra Jeronima Milete u Arhivu šibenskog samostana sv. Frane’. Zlatko Vlahek govorio je na temu ‘Liturgijski doprinosi fra Jeronima Milete Redu franjevaca konventualaca’, a Margareta Matijević  na temu ‘Osvrt na prilike i neprilike katolika Šibenske biskupije 1945. – 1947’.

Također, Zdenko Dundović i Elvis Ražov izlaganje su imali na temu ‘Korizmene poslanice biskupa Jeronima Milete u Dijecezanskome listu Šibenske biskupije – povijesno-dogmatska analiza’. Arkadiusz Krasicki na temu ‘Žena jaka’ (Izr 31,10) – biblijsko utemeljenje korizmene poruke biskupa Milete iz 1934. Godine’.  Ivan Armanda izlagao je na temu  ‘Suradnja biskupa fra Jeronima Milete i sestara benediktinki u Šibeniku’, Daniel Patafta je govorio na temu  ‘Biskup Jeronim Mileta i starokatolici u Šibenskoj biskupiji’, a Mario Jareb i  Branimir Zmijanović izlagali su na temu ‘Talijanski zločin u Primoštenu 16. studenoga 1942. i uloga biskupa Milete i Katoličke Crkve u zaštiti stanovništva primoštenskog kraja’.

Sudionici znanstvenog skupa u podne u samostanu svetog Frane imali molitvu na grobu biskupa Jeronima Milete. Skup je završio misnim slavljem u katedrali svetog Jakova koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. U homiliji je prikazao životni put biskupa Milete. Naglasio je kako je njegov život bio borba za vjeru i svjedočanstvo ljubavi Božje. Ni stradanja kroz koja je prolazio, ni smjene svjetskih vladara, niti ikakve druge neprilike i neimaštine, i strahovi, prijetnje, ugroze nisu ga poljuljale da ostane Bogu vjeran.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.