Mala komemoracija i molitva

Samostan sv. Frane obilježit će 150 godina rođenja biskupa Jeronima Milete

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Samostan sv. Frane i Šibenska biskupija, 17. travnja točno u podne, obilježit će 150 obljetnicu rođenja šibenskog biskupa Jeronima Milete malom komemoracijom i molitvom uz biskupov grob u crkvi sv. Frane u Šibeniku.

Molitvu srednjega časa u zajedništvu s fratrima samostana svetog Frane i svećenicima šibenske biskupije, redovnicama i redovnicima te vjernicima  predvodit će biskup šibenski  Tomislav Rogić koji će moliti odrješenje i položiti vijenac na grob biskupa fra Jeronima Milete.

Podsjetimo, biskup Jeronim u red franjevaca konventualaca stupio 1887. Studirao bogoslovne nauke na rimskom sveučilištu De Propaganda Fide, gdje je doktorirao 1893. iz filozofije i teologije. Od 1900. godine bio je gvardijan samostana sv. Frane u Splitu. Bio je bibliotekar Antonianuma u Padovi i vicerektor Seraphicuma u Rimu. U Rim je pozvan kao asistent 1906., zatim je postao članom vrhovnoga vijeća svojega reda. Službovao je u papinskim uredima, a 1909. papa Pio X. imenovao ga je savjetnikom Svete Stolice u Kongregaciji za obrede i kanonizaciju.

Tijekom Prvog svjetskoga rata boravio je u Švicarskoj, za šibenskoga biskupa posvećen je 1922. Za vrijeme II. svjetskog rata bio je uz svoje Šibenčane, a to znači uz partizanski patriotski pokret. U uvjetima talijanske okupacije, pokušavao je brojnim prosvjedima, direktno i preko Svete stolice, zaštititi civilno stanovništvo od terora koje čine talijanska vojska i s njom povezani četnici. Poslije se kritički odnosio i prema komunističkim vlastima.

Godine 1928. preuredio je prema novome kanonskom pravu Konstitucije Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, sa sjedištem u Šibeniku, što je pridonijelo širenju te redovničke kongregacije. Mileta je umro u rodnom gradu 23. studenoga 1947.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.