Svečano misno slavlje

Proslavljeno 250 godina štovanja Gospe od Porta u Primoštenu

Dvjestopedeset godina štovanja Gospe od Porta u Primoštenu proslavljeno je u nedjelju 9. kolovoza svečanim misnim slavljem pred crkvom svetog Roka. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, a koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Riječi pozdrava uputio je župnik don Jurica Petković. Tijekom misnog slavlja pjevao je župni zbor koji izveo pjesmu Gospi od Porta. Autor teksta i glazbe je župnik u Primoštenu don Jurica Petković.

– Ova pobožnost 250 godina zalijeva molitvom naše korijene, identitet našega bića, čovjeka vjernika ovoga kraja. Vjera u Krista Spasitelja i zagovor njegove Majke oblikovala je dušu, stavove, život i odnose vjernika koji su je sačuvali. Bila je sigurno utočište u mnogim nevoljama s kojima se trebalo nositi – pošasti, oskudica, ratovi, doba komunizma i nijekanja vjere. Bilo je raznih križeva i iskušenja, neizvjesnosti i ugroza, borbe za život u siromaštvu i oskudici. U svemu tome vjernička duša uvijek je znala gdje se obnavlja snaga, učvršćuje nada i dobiva snaga za životne borbe – poručio je biskup Tomislav Rogić.

Biskup je zahvalio Bogu što je ova tradicija opstala do danas usprkos nesklonim vremenima kad je znala biti i zabranjivana te što se uvijek našlo onih pobožnih duša koje su poštivale i slavile Gospu od Porta, nisu se dali ničim ustrašiti, nego su vjeru svjedočili noseći Gospinu sliku svojim mjestom.

– Danas častimo Gospu od Porta, Gospu od sigurne luke i jasnog konačnog cilja. Gospu koja je i sama prošla tolike nevere i ostala vjerna službenica Božja prihvaćajući iz Božje ruke sve. Čvrsta u vjeri u svoga Sina da je On konačni pobjednik i gospodar, da je u njemu Život i sreća – zauvijek. Zato ćemo ju za koji dan slaviti kao uznesenu na nebo, Kraljicu neba i zemlje, Majku nebesku. Gospe od Porta, isprosi nam svojim zagovorom snagu vjere koja uvijek pirjanja uz tvoga Sina, koja ga priznaje svojim jedinim Spasiteljem, vjeru koja trajno traži njegove tragove u našim životima i susret s njime. Tvojim zagovorom On jedini može iscijeliti sve naše boli i razagnati sve naše strahove. Daj da doživimo njegovu pruženu ruku koja će obrisati svaku našu sumnju i utišati svaku neveru- zaključio je biskup Rogić na misnom slavlju.

Misno slavlje završilo je procesijom sa Gospinom slikom koja je vraćena u kapelicu na lokaciji Porat u Primoštenu, a za kraj je biskup vjernicima udijelio blagoslov sa Gospinom slikom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.