Proslava blagdana sv. Nikole Tavelića u njegovu svetištu u Šibeniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Blagdan sv. Nikole Tavelića danas će biti proslavljen u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Misu u 10. 30 sati predvodit će mons Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, dok će onu u 18 sati predvodit fra Ivan Bradarić.

Sveti Nikola Tavelić rođen je u plemićkoj hrvatskoj obitelji oko 134. godine u Šibeniku, premda se u nekim izvorima mjestom njegova rođenja spominje Velim. Prvi je hrvatski svetac, franjevac i mučenik.

Nakon što je stupio u franjevački red, ubrzo je s drugom subraćom iz raznih franjevačkih provincija poslan u Bosnu u kojoj je proveo 12 godina. 1384.godine poslan je u Svetu Zemlju, zajedno s dvojicom subraće iz Francuske: fra Deodatom iz Ruticinija i fra Petrom iz Narbonne, te s jednim Talijanom – fra Stjepanom iz Cunea.

  1. studenog 1391. godine, zbog nagovještavanja istine o Spasitelju svijeta muslimanskom stanovništvu u Jeruzalemu ,zajedno sa svojom subraćom, podnio je mučeničku smrt.

Papa Pavao VI. 21. lipnja 1970. godine proglasio je Nikolu Tavelića svetim čime je on postao prvi svetac Crkve u Hrvata.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.