Pozvao na zajedništvo i bratstvo

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom svetkovine svetog Mihovila

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski biskup Tomislav Rogić izdao je proglas povodom svetkovine svetog Mihovila, zaštitnika biskupije i grada Šibenika.

Posljednjih godinu i pol dana živimo drugačije nego smo navikli. Pošast pandemije pritiska cijeli svijet, bogate i siromašne, mlade i stare, zdrave i već bolesne, razvijene i nerazvijene zemlje. Traže se rješenja. Živi se s nevoljom. Prilagođavamo se mogućnostima, mjerama i neizvjesnosti. Koliko će to sve skupa trajati? Ostaje poziv na odgovornost jednih prema drugima, na kršćansku ljubav koju nam je Isus Krist pokazao. Suočavamo se s nemoći i malenosti čovjeka pred silama prirode od virusa do potresa, poplava i požara. Mnoga pitanja tek čekaju odgovor. Sve oko nas je kao neka kušnja, izazov ili ispit zrelosti, ispit savjesti.

Uza sve kušnje i različite pristupe stvarnosti koja nas okružuje, najviše bole nove podijele i razdori. Suprotstavljena mišljenja kao da ne vode traženju rješenja nego dokazivanju tko je u pravu. Umjesto da nas nevolja ujedini, kako je to bilo već toliko puta, a sada nas razjedinjuje i rađa novim podjelama.

U ovoj godini dva smo puta (prije Bogojavljanja i pred Veliku Gospu) imali poziv na post i molitvu da dobri Bog skrati dane teških iskušenja, vrati nam mir duše, mir u obitelji, u zajednicama i među narodima, u cijelom svijetu. U nakane smo uključili molitvu da se među vjernicima i svim ljudima dobre volje izgrađuje zajedništvo i bratstvo, međusobno razumijevanje i prihvaćanje drugoga, te da Duh Sveti s novim poletom vodi obnovu Crkve i vjerodostojno naviještanje evanđelja. Neka taj poziv na post i molitvu budu s istim nakanama i pred našu biskupijsku svetkovinu sv. Mihovila, u ponedjeljak 27. rujna.

Na svetkovinu se pripremamo devetnicom, a posebno uočnicom, večernjom molitvom, u utorak, 28. rujna u 19 sati. Slavlje svetkovine 29. rujna počinje u 10 sati u našoj Katedrali.

Cijeli proglas možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.