Polnoćka u katedrali okupila veliki broj vjernika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na početku ovog radosnog slavlja, zastanimo pred tek rođenim djetetom koje daje nadu i život svijetu. Neka večeras svaki od nas prinese na oltar svega sebe da svakog Bog usreći svojim dolaskom. Neka Novorođeni svakome udjeli ono što mu je najpotrebnije za sretan, miran i blagoslovljen život. Neka nas ozari ova svjetlost sa visina i očisti od svih naših slabosti, manjkavosti, grijeha i propusta. Neka nam Novorođeni donese obraćenje srca, poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić uvodeći vjernike u misu polnoćku u katedraki svetog Jakova u Šibeniku.

 

ponoćka17001

ponoćka17004

U homiliji naglasio je kako je vjernike na ponoćku okupila radost Božjeg približavanja, dolaska koje se tako jednostavno, a opet veličanstveno očitovalo čovjeku.

‘Nemoguće je dokučiti Božje planove i sagledati do kraja Božje naume, pa ipak Bog nam se otkriva, objavljuje, prilazi. On Svesilni – izabire biti nemoćan. On koji svime upravlja, dopušta biti odbačen i slab. Rađa se u Betlehemskoj štalici.

Razlog takvog Božjeg dolaska, kazao je biskup Rogić, je taj da je ljubav Božja za čovjeka beskrajna, da smo mu dragocjeni. Odložio je svoju slavu, odložio je svoju svemoć, odložio je svoju pravdu i došao biti jedan od nas. Nije se ustručavao krila žene, rodio se čovjekom. Bilo mu je dosta nevino srce Marijino, njezino prihvaćanje «Neka mi bude po tvojoj riječi!» i Josipova bezpridržajna poslušnost Božjem naumu.

ponoćka17005

ponoćka17006

Naglasio ja kako je Božić predokus vječne sreće i vječne radosti koju nam Bog želi darovati. ‘Živjeti Božić, živjeti Božju blizinu, znači dopustiti da naši dani, naše brige, naši napori, radosti i nadanja, tegobe i uspjesi budu uvijek pred jaslicama. To jest, da sav naš život crpi nadu, snagu i radost u istini Božjeg približavanja – Bog želi biti EMANUEL – Bog s nama.

‘Zato čovječe, ne kloni! Ne boj se! Bog ti je darovao svoga Sina. Što ti još može dati? Dao ti je njegov osmjeh djeteta i njegovu muku križa, da tebe dovede do spasenja, konačnog posvemašnjeg izbavljenja. Nijedna nevolja ovoga svijeta nije zauvijek, nijedna poteškoća nije vječna, ništa Bogu nije nerješivo. Ne daj se grijehom zarobiti! I osjetit ćeš blizinu Spasitelja koji te na svojim rukama nosi“, poručio je šibenski biskup.

ponoćka17008

ponoćka17009

Dozvoli Božiću da te oplemeni, da te učini bližim Bogu i jedne drugima, dozvoli da te Božje blizina promjeni! Takav Vam Božić braćo i sestre želim, Božić pun Božje blizine, Božić koji će nas učiniti više čovjekom po Božju, koji će od nas učiniti ljude velikog srca i snažne volje da činimo jedni drugima samo dobro i budemo istinska Božja djeca što vjeruju u Spas i nošeni snagom vjere žive svoje zemaljske dana upravljene jasnom cilju – blaženoj vječnosti u Božjoj ljubavi, zaključio je homilju biskup Tomislav Rogić.

Uz biskupa koncelebrirali su generalni vikar mons. Marinko Mlakić, župnik katedrale don Krešimir Mateša i ekonom biskupije i biskupov tajnik don Roko Glasnović. Euharistijskom slavlju nazočili su župan Goran Pauk i gradonačelnik Željko Burić. Preko misnog slavlja pjevao je Mješoviti katedralni zbor koji je pola sata prije mise izevo prigodni koncert. Zborom je ravnala prof. Jelena Mikulandra, uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

ponoćka17010

 

ponoćka17011

 

ponoćka17012

Foto: Šibenska biskupija


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.