Blagdan Svih svetih

Katolička crkva sutra slavi svece, evo što kaže tradicija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Sutra je blagdan Svih svetih, dana kada Katolička crkva slavi svece, kako one koji su već kanonizirani, tako i one koji još nisu.

Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se tada slavi vječni život i svi oni koji su posvećeni. Među narodom obično se taj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga.

Inače, prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. Premjestio je blagdan na 1. studenog kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom ‘Samhain’ koji je označavao Novu godinu i tog dana posvetio je kapelu u bazilici sv. Petra relikvijama ‘svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu’.

Osim u Katoličkoj crkvi, ovaj se blagdan obilježava i u Engleskoj crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama, premda je ondje primio različite oblike, ovisno o dotičnoj Crkvi.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.