Novo vrijeme, nove ideje

Inovativni pristup župnika Vidika: Blagoslov obitelji preko promotivnog letka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ovogodišnji redoviti blagoslov obitelji u župi sv. Petra pomaknut je iz božićnog vremena u uskrsno vrijeme. No, kako su još uvijek na snazi mnoga ograničenja za društvena zbivanja i mnogi se vjernici nalaze u zdravstveno ranjivim grupama pa im nije preporučljivo stvarati društvene kontakte i družiti se, župnik fra Ivan Penava odlučio se na malo drugačiji način blagosloviti vjernike i njihove obitelji.

Naime, za ovu prigodu župska medijska grupa izradila je brošuru u kojoj su objavljeni mnogi podaci o župi sv. Petra s terminima svetih misa i tjednih susreta raznih župnih zajednica.

Na fotografijama koje prate brošuru prikazani su ministranti, župni zborovi, malonogometna župna momčad i donedavni krizmanici. Želja im je bila podsjetiti vjernike na vrijeme prije pandemije korona virusa.

– Želio sam ovim prospektom pokucati na vrata svake obitelji i pojedinca koji živi na Vidicima. Kao prvo predstaviti se i iznijeti ponudu koju svakodnevno pružamo vjernicima u našoj župi. Zapravo sam želio da to bude kao neka vrsta pozivnice u stilu: „Hej, dođi, tu smo, lijepo nam je i pridruži nam se. Ovdje možeš pronaći mjesto za sebe i svoje kreativne ideje – kratko je ovu inicijativu opisao župnik fra Ivan.

U brošuri je predstavljen Caritas župe sv. Petra i mnoge inicijative kojima se putem Caritasa pomaže potrebitim obiteljima u župi, kao i mnogobrojne humanitarne aktivnosti kojim se župa i župljani bave.

Nakon što je sve primjerke brošura u crkvi pred oltarom blagoslovio, fra Ivan je izrekao i molitvu kojom je blagoslovio sve vjernike u župi.

– Mislim da se ovi letci može gledati i kao male blagoslovljene sličice koje dijelimo u vrijeme blagoslova. I stoga tko god primi ovaj letak i u koju god kuću ili stan dođe na jedan način će proširiti ovaj blagoslov uskrsloga Isusa Krista kojeg smo sada u snazi Duha Svetoga za taj blagoslov zamolili – prokomentirao je fra Ivan.

Pratili smo župnika i do prve zgrade gdje je ‘blagoslovljene’ župne brošure počeo dijeliti u sandučiće svojim vjernicima, ali i ostalim stanovnicima Vidika.

– Zapravo i papa Franjo nas svećenike potiče da izađemo na ulicu među ljude i pristupimo ljudima na rubu župe. Da tako u neposrednom kontaktu s ljudima evangeliziramo jer Crkva je nastala u pokretu. Vidite dok dijelim letke uvijek nekoga susretnem tko možda nije često u crkvi i odgovorim mu na pitanja koja ga muče. Mislim da je ovo dobar pokušaj da se malo približim ljudima sada kada nema velikih okupljanja u crkvi. Nemojte se začuditi kada ovih dana i u svojem poštanskom sandučići pronađete brošuru o župi sv. Petra. Znajte da vam je time stigao blagoslov iz crkve i onda taj Božji blagoslov možete i dijeliti s drugima. Bog vas blagoslovio – zaključuje fra Penava.

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: