Misno slavlje bez vjernika

FOTO Biskup Rogić predvodio misno slavlje na Uskrs: ‘Samo Uskrsli može sve posložiti i sve okrenuti na dobro’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa  predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. U koncelebraciji je bio umirovljeni biskup Ante Ivas, generalni vikar monsinjor Marinko Mlakić , župnik katedrale don Krešimir Mateša i biskupov tajnik don Roko Glasnović.

Na obredima nisu sudjelovali vjernici, a obredi mogli su se pratiti uživo putem Facebook profila Šibenske biskupije. Pjevanje je predvodila voditeljica Mješovitog katedralnog zbora  Jelena Mikulanda uz još tri pjevača, a na orguljama je bio i Rafael Lovrić Caparin.

– Ovaj Uskrs proživljavamo u doba pandemije, živimo pod posebnim mjerama, sažete rečeno ‘ostani doma’. Osjećamo neizvjesnost Velike subote, odsutnost Kristovu jer je položen u grob. Svu težinu pitanja: Zar je to kraj? Čovjek se tako lako zaustavi na trenutku koji ga bolno pritišće da zaboravi gledati što je tomu prethodilo i što ga poslije čeka. Znamo biti zarobljeni trenutnom situacijom i gubimo pogled u budućnost. Ne uspijevamo sve posložiti da nam bude razumno i prihvatljivo. Krećemo se u svojim malim okvirima do kuda seže naše iskustvo i ograničeni okviri razmišljanja, svojstveni svakom čovjeku. Pomislimo da je kraj svemu. Osobito onda kad se život oko nas odvija onako kako se nismo nadali, planirali. Kad smo totalno iznenađeni i prestrašeni. Kad ne vidimo izlaska, a neizvjesnost nas pritišće jer ne znamo kako prevladati nevolju, ni do kada će muka trajati – poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

Naglasio je kako Veliki petak – Isusova smrt na križu i Velika subota – Isus položen u grob, nisu konačna riječ.

– Bit će potreban susret s nečim posve novim i neočekivanim. Susret s Onim što nas beskrajno nadilazi jer nije od ovoga svijeta, kako Isus sam reče Pilatu. Susret s Pobjednikom smrti, susret s Vječnim koji se objavljuje u svojoj besmrtnoj slavi i obećava da nas tamo vodi, da nas tamo čeka, da ide pripraviti nam mjesto. Samo Uskrsli može sve posložiti i svemu dati smisao, sve okrenuti na dobro – rekao je biskup.

Kako je kazao biskup Rogić, Isusovi učenici povjerovali su Pismima koja još nisu bili dovoljno upoznali. Od sada će susretati Živoga, uskrslog Gospodina, za Njega će svjedočiti, za Njega živjeti da i drugi povjeruju, da ga susretnu.

To će sada biti njihova misija kojoj će se posvetiti i ništa im drugo više neće biti važno. Vjera u uskrslog Spasitelja koji nas je svojom mukom, smrću i uskrsnućem uveo u novi život. Kraljevstvo nebesko dodirnulo je zemlju i pokazalo Put, Istinu i Život. Tome i mi trebamo biti svjedoci i s tom snagom vjere i neugasive nade, pouzdanja u Gospodina prihvatiti ovo današnje vrijeme iskušenja, ovaj Uskrs bez zajedničkog euharistijskog slavlja. Ali zato ništa manje veličanstven u istini Života vječnoga kojeg nam Spasitelj donosi i prema kojem želi da usmjerimo naše dane zemaljskog život.

– Uskrsnuli od nas želi da ga tražimo, da ga upoznamo, da mu povjerujemo. Želim vam ovaj Uskrs – koji naše obitelji i obitelji cijeloga svijeta – učvršćuje u vjeri i molitvi, da osjetite blizinu živoga Krista koji i nama pokazuje svoje rane kao znak ljubavi i nadvladane patnje. Sretan i blagoslovljen Uskrs vjere i nade u Božju pobjedu koja neka se dogodi i u našim životima! Bogu neka je slava! – Aleluja! – zaključio je šibenski biskup.


Pratite nas i na društvenim mrežama: