Zanimljiva propovijed prije odlaska

Drugi dan trodnevnice sv. Petru fra Penava otkrio kako veseliti bračne partnere – bez seksa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Večernjom svetom misom koju je predslavio pater Arek Krasicki obilježen je jučer drugi dan trodnevnice uoči zaštitnika župe sv. Petra na Vidicima u Šibeniku. Na poziv župnika fra Ivana Penave okupili su se roditelji ovogodišnjih krizmanika i prvopričesnika kao i članovi obiteljske zajednice Agnus Dei i obiteljske zajednice iz Vodica s kojima je župnik surađivao. Bila je to prilika da se vjernici župe sv. Petra upoznaju s organizacijom jedne obiteljske zajednice i pokušaju osnovati nešto slično u svojoj župi.

– Drago mi je što je baš sv. Petar, kojeg štujemo u ovoj trodnevnici, uz sv. Jakova i sv. Ivana bio svjedok ovog događaja. Želim ti reći kako je Isus već krenuo na put kako bi te spasio. Moguće je da si upao u grijeh sat vremena prije nego si stigao ovdje. Možda si već dva dana u grijehu i zato duhovno mrtav. U smrtnom grijehu koji rastače tvoju dušu, koji čini tebe mrtvim čovjekom. Možda si već četiri dana u grijehu i tvoja duša zaudara po grijehu. A Isus kreće na put da te spasi – rekao je pater Arek.

Nakon mise okupljenim vjernicima obratio se i sam župnik fra Ivan Penava.

– Dragi vjernici, roditelji krizmanika i prvopričesnika, prijatelji iz obiteljskih zajednica priznajem dok vas ovako sve gledam da sam jako ljubomoran. Znam da je to grijeh i borim se s njim. Ljubomoran sam na vas muževe što imate tako dobre žene. Uvijek se čudim u ispovijedi kad neka žena kaže ‘moj muž mi ne daje dovoljno pažnje. Ne razumije me’, ta zar je tako teško biti dobar muž i dati malo pažnje ženi. Kako su te žene dobre i svete, mislim si u sebi, ali sam svjestan da su dobre i svete jer su na ispovijedi. Ja ne znam kako je živjeti sa ženom u obitelji, kako je ženi kod kuće s djecom. Je li i onda tako dobra i sveta kao na ispovijedi? Čitam Sveto pismo i naišao sam na jednu rečenicu o kojoj sam dosta meditirao a govori o bračnom poštovanju: ‘Kad se tko netom oženi, neka ne ide u vojsku; neka mu se ne dodjeljuje nikakva služba, nego, oslobođen, neka ostane kod kuće godinu dana da razveseljuje ženu koju je doveo’. Ta rečenica proistječe iz čovjekovog realnog života kojeg usmjerava prema Bogu. Zamislite mladića od trideset godina koji je u punoj tjelesnoj snazi spreman za rat, a zakon mu nalaže da ostane kod kuće i razveseljuje svoju ženu. I to godinu dana – rekao je Penava.

Kako to muškarac može razveseljavati jednu ženu, zapitao se Penava.

– Eto, o tom biblijskom retku sam ja meditirao i uvijek se pitam nakon što se neka žena ispovijedi da joj muž ne daje dovoljno pažnje kako taj muž ne pazi dovoljno na nju. Pa, evo jedna od biblijskih zapovijedi muževima jest da razveseljavaju svoju ženu. Rekao bih da Bog očekuje i obrnuto, a to je da žena razveseljava svojega muža. Kako žena može razveseljavati svojega muža? Možemo sad o tome pola sata meditirati, ali mislim da svatko u svojem braku zna kako to treba. Bog od vas supružnika ne traži da svaki dan idete na misu, da se pričeščujete bilo na ruku ili na usta već od vas traži da jedno drugo razveseljavate. To je Božje zapovijed za vas. I još k tome ako pogledamo sv. Josipa i sv. Mariju koji su dio Isusove ovozemaljske obitelji vidimo da su oboje ostali u djevičanstvu. Pa, kako su onda oni razveseljavali jedno drugo bez seksa i tjelesne nježnosti? A opet su bili normalni par koje je živio redovitim skrovitim životom. Kako možete, dragi bračni parovi, razveseljavati jedno drugo, a bez seksa? Evo, to je zadatak na koji vas potičem u Božje ime – da razveseljavate jedni druge, a onda će uz vas i vaša djeca biti sretna, pa će i cijelo društvo biti sretnije. Ove dvije poruke sam želio ostaviti vama roditeljima i bračnim parovima – razveseljavajte jedno drugo u braku i radujte se svojoj djeci. To je Božja volja za vas. Hvala vam na našem dosadašnjem zajedničkom putu u vjeri i vašim životnim iskustvima koja ste dijelili sa mnom kroz ispovijedi i kroz molitve u svetim misama.   zaključio je Penava.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.