Slavlje 29. rujna u Katedrali

Biskup Tomislav Rogić vjernicima uputio prigodni proglas povodom svetkovine svetog Mihovila

Šibenski biskup Tomislav Rogić svim vjernicima uputio je prigodni proglas povodom predstojeće svetkovine svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije.

– Sv. Mihovil bdije nad našim Gradom i cijelom Šibenskom biskupijom. To nam tako zorno simbolizira lik sv. Mihovila sa svoda katedrale sv. Jakova. Pokazuje pobjedu nad zlom koje se Bogu protivi. Svojim imenom, Tko je kao Bog, poziva da častimo jedinoga Boga, svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, vladara vjekova. Svevišnji šalje svoga Sina Isusa Krista i po njegovoj pobjedi križa, po njegovoj ljubavi i milosrđu postajemo dionici Božje pobjede života, ljubavi, istine, dobrote i milosrđa. Bog ne želi odvratiti svoje naklonosti od nas. Želi da uvijek živimo s Njim povezani i u njegovoj milosti – poručio je biskup Rogić u proglasu vjernicima.

Osvrnuo se i na pandemiju koronavirusa koja je ove godine obilježila naše živote te okolnosti koje zahtijevaju novo ponašanje u svakodnevnici. Podsjetio je vjernike na kušnju i shvaćanje koliko čovjek može biti nemoćan, a svi planovi odgođeni te ih pozvao da sigurnost grade na pouzdanju u Boga i rastu u vjeri.

– U nestalnostima ovog prolaznog života, svakodnevnim previranjima i mijenama sveti Mihovil nas trajno podsjeća da nas na koncu puta čeka Bog, ali i da je naš životni suputnik. Upravo ta istina daje snage vjerom prihvatiti: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama. Nitko od nas nije otok. Pozvani smo živjeti jedni s drugima u poštivanju, dobronamjernosti, dobroti i odgovornosti. Papa Franjo ustrajno nas poziva da i ovu situaciju iskoristimo kao novi početak boljih međuljudskih odnosa, veće brige za potrebne i odgovorno ponašanje prema Božjim darovima u svijetu koji nas okružuje – navodi dalje biskup Rogić.

Pripreme za svetkovinu svetog Mihovila trajat će cijeli tjedan, a posebno uočnicom, večernjom molitvom u ponedjeljak, 28. rujna u 19 sati. Slavlje svetkovine počinje u 10 sati 29. rujna u Katedrali.

– Pozivam Vas da se i ove godine oko sv. Mihovila okupimo u zajedništvu vjere i bratske ljubavi. Neka vam ovo bude važan događaj, susret i zajedništvo. Dođite kao hodočasnici iz svih župa, sa župnim barjacima, znakovima bratovština i udruga, u narodnim nošnjama. S pjesmom, molitvom i razmatranjem proći ćemo našim gradom i tako ući u svečanu svetu misu na trgu pred Katedralom. Uz sudjelovanje više naših nad/biskupa slavlje će predvoditi mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup. Tako planiramo, a Providnost će odrediti detalje našega slavlja – pozvao je vjernike biskup Rogić za kraj.

Cijeli prigodni proglas pročitajte ovdje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.