Biskup Rogić predvodio misno slavlje u Kotoru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski biskup Tomislav Rogić u nedjelju je predvodio misno slavlje u Kotoru prigodom proslave svetog Tripuna zaštitnika Kotorske biskupije. Uz brojne vjerike Šibenske biskupije koji su hodočastili u hrvatski zaljev svetaca, misno slavlje je svojim pjevanjem uzveličao i Mješoviti katedralni zbor sv. Jakova iz Šibenika, pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, i uz orguljsku pratnju Nikole Lovrić Caparina. Kao solisti nastupili su Andrea Paić i Ivan Lovrić Caparin.

U homiliji govoreći o kršćanskom mučeništvu biskup Rogić naglasio je kako je vjerniku teško mučenike razumjeti, pratiti ili shvatiti ako zbog vjere u Krista nikada nikad ništa nije morao pretrpjeti, objavljeno je na stranicama Šibenske biskupije.

‘Promatrajući život mučenika koje častimo, svetog Tripuna o kojem pobožne legende veličaju njegovu ustrajnost svjedočenja do samog kraja, pitamo se kako su dosegli tu snagu vjere? Odgovore nam nudi Božja Riječ koju smo čuli, a danas bi ju valjalo iščitati kroz život svetog Tripuna. Njihove muke i smrt, odlazak s ovoga svijeta samo su privid u očima bezbožnika koji ne znaju za drugačiju stvarnost koja nadilazi ovaj zemljani svijet. Tripun je trpio kaznu u očima ljudskim, a snagu izdržati – dao mu je Bog po nadi u besmrtnost. Muke je smatrao kratkotrajnim i prolaznim, a zadobiva dobra velika. Izdržao je kušnju, a Bog ga je našao dostojnim svoje blizine. Vjerni do kraja bit će u ljubavi Božjoj gdje stječu milost i milosrđe, poručio je biskup Rogić u homilji.

Ukazao je kao je Bog različitim vremenima povijesnih događanja uvijek podario svojoj Crkvi takvih snažnih svjedoka vjere koji su znali odgovoriti na izazove, kušnje i protivljenja. Naglasio je kako je svete mučenike nosila snaga vjere u Božju pobjedu ljubavi i dobrote, ma kakve ih strahote okruživale.

‘Snagom vjere nadvladali su apsurde mržnje i zla kroz koje su morali prolaziti. Nisu se zbog toga razočarali u Bogu, nego su vjerovali da samo s Njim sve to mogu nadvladati. Vjerovali su da zlo kroz koje prolaze ima svoj kraj, jednom mora proći, a da ono što ih čeka – život s Bogom – ostaje zauvijek i ne može biti narušeno nikakvom nevoljom’.

Zar nije tako, volimo onoliko koliko smo se za nekoga ili nešto spremni žrtvovati. To se događa i u obitelji, među prijateljima, s obzirom na odabir vrijednosti za koje ćemo živjeti i prema svima do kojih nam je stalo ili kažemo da ih volimo.

Uz predvoditelja slavlja biskupa Tomislava Rogića na slavlju su koncelebrirali: apostolski nuncij u Crnoj Gori nadbiskup Luigi Pezzuto, barski nadbiskup, Rok Gjonlleshaj, barski nadbiskup u miru Zef Gashi, vojni orinarij u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, skadarski nadbiskup Angelo Massafra i kotorski biskup Ilija Janjić.

(Foto: bokanews.me)


Pratite nas i na društvenim mrežama: