Županijski Zavod za hitnu medicinu napokon će imati vlastiti brod za intervencije na moru i otocima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Za najkasnije dvije godine i šibensko-kninski Zavod za hitnu medicinu trebao bi dobiti suvremeno opremljen brod za intervencije na moru i otocima. Naime, Hrvatski zavod za hitnu medicinu sklopio je Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi EU projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe s pet županijskih zavoda za hitnu medicinu. Osim našeg, brodove će dobiti i zavodi za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, Zadarske županije, Splitsko-dalmatinske županije te Dubrovačko-neretvanske županije.

– Riječ je o 15 metara dugim brodovima s dva motora od oko 800 konjskih snaga, vrlo kvalitetnih, pogodnih i za nevrijeme pa je dogovoreno da budu izgrađeni tako da ga mogu koristiti i druge hitne službe kao što su vatrogasci, primjerice, iako će prioritet u korištenju imati upravo Zavod za hitnu medicinu – pojasnio je Tomislav Jukić, ravnatelj županijskog ZHM-a.

Brodovi će biti izgrađeni sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a Ministarstvo mora prometa i infrastrukture uskoro će raspisati natječaj za najpovoljnijeg brodograditelja.

– Ne treba posebno isticati važnost takvog broda s obzirom na povećanje stanovništva na otocima ljeti, broja turista pogotovo što je na našem području i NP Kornati. Mi trenutačno za svoje potrebe koristimo usluge Lučke kapetanije i Pomorske policije, ali njihovi brodovi u sezoni su vrlo često zauzeti tako da ponekad nismo zadovoljni brzinom kojom izlazimo na intervenciju. Ponavljam, ovih šest brodova od kojih ćemo mi dobiti jedan prvenstveno je namijenjeno za hitnu medicinu – ističe Jukić.

Jedina obveza regionalne samouprave odnosno Šibensko-kninske županije je da odredi lokaciju gdje će brod biti privezan jer će u cijelosti biti izgrađeni europskim novcem, a posadu i opremu osigurat će Ministarstvo.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.