Skupština u Vodicama

Županijski vijećnici dobili odgovor: ‘Obje bolnice imaju dovoljno respiratora u slučaju pojave koronavirusa’Foto: Ilustracija/Arhiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jesu li šibenska Opća bolnica i kninska osigurali sobe za izolaciju u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa na našem području i s kojim brojem respiratora raspolažu, zanimalo je na aktualnom satu Županijske skupštine vijećnicu s Nezavisne liste Stipe Petrina, Iris Ukić Kotarac.

‘Vidim da nismo udaljeni kao što je to po preporukama bilo’, podbola je na početku aktualnog sata Ukić Kotarac nakon što je predsjednik skupštine Nediljko Dujić objasnio preventivne mjere koje su poduzete za održavanje Skupštine.

–  Ministarstvo je izjavilo da imamo 500 respiratora na području Hrvatske. Respirator ide po principu jedan oboljeli na jedan respirator. Već danas su stručne službe trebale osigurati i predložiti način internetskog načina komuniciranja s javnosti. Osim male kućice koja postoji na službenoj stranici Šibensko-kninske županije, na stranici je trebalo biti naznačeno koji su protokoli za ponašanje i što će se dogoditi ako dođe do zatvaranja škola. Ne treba čekati, država je spora, a postoje informacije da se sve odgađa zbog izbora u HDZ-u – kazala je Ukić Kotarac koju je zanimalo i što se planira poduzeti po pitanju spašavanja turističke sezone.

Za govornicu je izašao šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je izjavio kako respiratora ima dovoljno.

– Nije svaki bolesnik na respiratoru. Imamo ih u Kninu i Šibeniku i ponašat ćemo se sukladno raspoloživom. Ako ne bude dovoljno, obratit ćemo se onima koji nam mogu pomoći. Što se tiče turizma, situacija je sada da se neki skupovi otkazuju ili odgađaju, a tako se pripremaju i turističke kuće koje neće dočekati turiste za Uskrs u broju u kojem su mislili da hoće. Imamo tridesetak posto pad dolazaka turista u odnosu na prethodnu godinu, ali ponašamo se racionalno i razumno, imamo sustav koji funkcionira u pogledu zaštite od koronavirusa i dalje ćemo djelovati kako situacija bude nalagala – odgovorio joj je Pauk.

U dijalog se upleo i Dujić, želeći komentirati tvrdenje vijećnice Ukić Kotarac o tome kako se zataškavaju prave brojke o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

– U demokratskom društvu je praktički nemoguće prikrivati podatke, a još je manje da se to događa zbog izbora u nekoj stranci. Koliko bi bili neodgovorni da se to događa u jednoj demokratdkoj zemlji? Bilo koji podatak i odgađanje informacija kada je u pitanju zdravlje nacije je neodgovorno. Bez obzira kojoj stranci pripadali, svi smo u istom košu i svi smo jednako pogođeni ovom situacijom – poručio joj je Dujić.

Ukić Kotarac je ponovno izašla za govornicu i zatražila odgovor na pitanje koliko respiratora imamo u bolnicama, na što je opetovano izašao župan Pauk i dodao kako nije potrebno širiti paniku te ponovio da ‘imamo dovoljno respiratora’.

– U Šibeniku imamo 11 respiratora, u Kninu devet. Po statističkim podacima na 100 oboljelih treba pet respiratora. Mi smo još 20. veljače donijeli protokol za postupanje s oboljelima ili onima za koje se sumnja na zarazu koronavirusom. Zarazni odjel postao je odjel za izolaciju jer ima terasu i preko nje bi zaraženi pacijenti ulazili u izolaciju. Imamo četiri infektologa plus dva specijalizanta, medicinskih sestara ima dovoljno, opreme je dovoljno i što bude bit će. Prostor Odjela otorinolaringologije poslužit će za one pacijente koji budu imali potrebu za respiratorom, jer na tom odjelu postoje svi uvjeti za ventiliranje pacijenata. U 13 sati je sastanak s ravnateljstvom kninske bolnice kako bi se dogovorili o daljnjoj suradnji i mogućim potrebama preraspodjele, ukoliko dođe do eskalacije situacije s koronavirusom – odgovorio je konačno na pitanje zamjenik ravnateljice Opće bolnice Šibenik Marinko Bilić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.