Više

  Jelić vjeruje da neće biti izgrađena brza cesta do Drniša

  Županijski aktualac od dva sata obilježili brza cesta, otrovne lagune i golf na Prukljanu

   

  Zahvaljujući blagonaklonosti predsjednika Stipe Petrine i njegovoj želji da svaki od prisutnih 34 vijećnika dobije priliku govoriti, Aktualni sat današnje sjednice Skupštine Šibensko-kninske županije potrajao je dva sata. Petrina je za to vrijeme u više navrata pozivao tehničare u dvorani ‘Ivan Meštrović’ u Drnišu da isključe klimatizaciju, dok su vijećnici i sam župan Marko Jelić tražili vodu za piće.

  Suverenist Florijan Žižić pitao je župana Jelića kakav je njegov stav o izgradnji novih vjetroparkova jer u Unešiću imaju negativno iskustvo podizanja vjetrogeneratora na nekoliko stotina metara od kuća iako je zakonski regulirana veća udaljenost.

  – Moj osobni stav je da treba smanjiti broj izdanih dozvola za nove vjetroparkove. Međutim, ono što je već u proceduri ne možemo i ne bi smjeli zaustaviti jer bi unosili pravnu nesigurnost među investitore. Da smo ranije imali saznanja o tako maloj udaljenosti vjetroparka od kuća ne bi dozvolili. Sada to ne možemo. U zakonskoj regulativi nelogično je da se ista udaljenost propisuje za solarne panele i vjetrogeneratore – kazao je Jelić.

  Na Žižićevo pitanje o mogućnosti sufinanciranja izgradnje sportske dvorane osnovne škole u Skradinu, Jelić je najavio prijavljivanje tog projekta Fondu za oporavak i obnovu u kojem ima 7,5 milijuna kuna. HZ-ov Nediljko Dujić dodao je kako je Grad Skradin pred ishođenjem građevinske dozvole za dvoranu čime su osigurani svi preduvjeti za aplikaciju na fondove.

  HADZ-ov Joso Smolić apelirao je da se uvede red u cijene brzih antigenskih testova koje je Ministarstvo turizma nabavilo za 20 milijuna kuna kako bi svim turistima bili dostupni po cijeni do 75 kuna. Tvrdi da u nekim općinama turistima te testove naplaćuju i do 200 kuna.

  – O tome smo razgovarali. Ovakva situacija generira nezadovoljstvo i vidi se da se Turistička zajednica Šibensko-kninske u ovoj situaciji ne snalazi. Nadam se da ćemo i to uskoro riješiti. Po brojevima zaraženih naša je županija praktično u zelenome, a ne u narančastome. I sada pozivam sve građane da se odluče cijepiti jer je cijepljenje znanstveno utemeljeno – poručio je Jelić.

  SDP-ov Joško Šupe predložio je da se održi tematska sjednica o sanaciji otrovnih laguna u Kninu sa svim dionicima tog procesa te da se dogovori hodogram i rokovi. Župan Jelić je izvijestio da je Elaborat za sanaciju završen, predviđa troškove sanacije oko 24 milijuna kuna, a čim ga dobiju bit će objavljen na stranicama Županije.

  – Neugodno sam iznenađen izjavom župana Jelića u emisiji Nedjeljom u 2 u kojoj se izjasnio protiv brze ceste Šibenik-Drniš-Knin uz napomenu da nitko neće financirati cestu vrijednu 2,5 milijardi kuna za depopulirano područje. Ta cesta treba biti zadaća svih nas, ona je pitanje opstanka ovih krajeva – kazao je Šupe.

  Župan Marko Jelić kazao je kako njegova izjava nije bila protiv brze ceste.

  – Realno je da se ona neće napraviti. Tuda putujem i ja i još pet tisuća ljudi svakodnevno i postojeća trasa je nesigurna. Želim tu brzu cestu i ako je netko ovdje ne želi taj nije normalan. Procjena te ceste je dvije i pol milijarde i ne znam gdje ćemo taj novac pronaći. Moj zamjenik Vukmirović je bio na sastanku u Hrvatskim cestama i prošli su sve dionice postojeće ceste kako bi vidjeli što se odmah može napraviti kako bi ona bila sigurnija – kazao je Jelić.

  Šupe je na to dodao kako nitko u Skupštini ne smije imati skepsu niti išta protiv brze ceste, nego treba izraditi projekt i početi lobirati.

  Nediljko Dujić složio se sa Šupom kazavši da brzu cestu moramo izgraditi pa i po modelu selektivne gradnje, odnosno etapne.

  – Projekt obilaznice Drniša je spreman, a svake godine će Hrvatske ceste iz svog proračuna za Šibensko-kninsku županiju odvojiti po 200-300 milijuna kuna kojima se, komad po komad, može skratiti put od Šibenika do Knina. A što je vaš zamjenik dogovorio u Hrvatskim cestama vidi se u planu po kojem će Hrvatske ceste financirati izgradnju tri lokalne i županijske ceste u zaleđu. A u isto vrijeme, mlakim pristupom, neće se nastaviti otkup zemljišta za brzu cestu. Eto što je vaš zamjenik dogovorio u Hrvatskim cestama – kazao je Dujić.

  Na to mu je replicirao Marko Jelić tvrdeći da su to konstrukcije koje nisu istinite i nemaju veze.

  – Ove tri lokalne ceste su ušle u proračun Hrvatskih cesta zaključkom Vlade Republike Hrvatske, a ne odlukom Županije. Šupe deset godina govori da gradimo tu cestu komad po komad. Idemo sad, kad nismo do sada. Idemo u otkup i izvlaštenja – poručio je Jelić.

  Na red je stigao i projekt golf resorta na Prukljanu kada je Goran Šimić s Jelićeve liste pitao župana kakav je stav Županije o tom projektu.

  – Riječ je o strateškom projektu Vlade vrijednom oko 600 milijuna eura, a ja o njemu izražavam zabrinutost kao i kolege koje se bave zaštitom prirode. Imam duboku zabrinutost jer se radi u vrlo krhkom okolišu – rekao je Jelić.

  Nediljko Dujić naglasio je kako je on ucrtao tu markicu u Prostorni plan Grada Skradina i 17 godina nije bilo razumijevanja svih nadležnih.

  – Napokon je to došlo pred ugovaranje. Sljedeći korak je Studija utjecaja na okoliš i ona je ključ svega. To je nacionalni projekt, pustimo da se izradi Studija, bit će tada javna rasprava i pokaže li ona da to nije dobro za okoliš svi skupa ćemo biti protiv tog projekta – rekao je Dujić uz opasku da je i njemu nelogično da investitor financira Studiju jer bi bilo logično da država odradi barem neku mini studiju.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Pomlađena Hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu završila kao...

  Mlada vaterpolska reprezentacija od kojih je čak osam vaterpolista po prvi puta nastupilo na jednom velikom prvenstvu svoj je nastup na Svjetskom prvenstvu u...

  Ovo je ljuljačka na otoku Murteru na kojoj...

  Poznate ljuljačke s pogledom na rižina polja na Baliju postale su hit diljem svijeta, a iako se naša zemlja ne može pohvaliti sa džunglom,...

  Deset starih imena koje Dalmatinci opet obožavaju

  Ime koje dobijemo nosimo cijeli život i dio je našeg identiteta i obiteljskog nasljeđa. No, roditeljima često predstavlja najslađi 'problem' kada se dijete rodi....

  NAJNOVIJE

  Pomlađena Hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu završila kao četvrta

  Mlada vaterpolska reprezentacija od kojih je čak osam vaterpolista po prvi puta nastupilo na jednom velikom prvenstvu svoj je nastup na Svjetskom prvenstvu u...

  Ovo je ljuljačka na otoku Murteru na kojoj se svi žele fotografirati

  Poznate ljuljačke s pogledom na rižina polja na Baliju postale su hit diljem svijeta, a iako se naša zemlja ne može pohvaliti sa džunglom,...

  Deset starih imena koje Dalmatinci opet obožavaju

  Ime koje dobijemo nosimo cijeli život i dio je našeg identiteta i obiteljskog nasljeđa. No, roditeljima često predstavlja najslađi 'problem' kada se dijete rodi....