Vrijedna donacija Šibensko-kninske županije

Županijska Udruga slijepih zahvalna: ‘Ovo su obične stvari koje su slijepim osobama financijski nedostupne’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Udrugu slijepih i slabovidnih Šibensko-kninske županije danas je posjetio župan Goran Pauk i predao im donaciju opreme i tiflološka pomagala. Pomagala za slijepe i slabovidne osobe vrijedna 30.537,65 kuna osigurana su provedbom europskog projekta ‘Učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga primarne zdravstvene zaštite na području Šibensko-kninske županije’.

– Sva oprema koja nama može pomoći u svakodnevnom životu svodi se na to da mora funkcionirati zvučno ili dodirom, odnosno taktilno, jer su to osjetila koja su na raspolaganju slijepima i slabovidnima. Tako je i sva ova oprema izrađena na tim principima, od govornih tlakomjera, termometara za sobnu temperaturu i toplomjera za tjelesnu temperatur, zvučnih privjesaka za ključeve do uređaja za prepoznavanje boja i društvenih igara prilagođenih na način da s njima može baratati slijepa ili slabovidna osoba. Sve su to stvari koje su u današnje doba neophodne da bi slijepa osoba mogla biti ravnopravna sa svima ostalima, odnosno da bi mogla funkcionirati što bliže načinu na koji funkcionira i svaka videća osoba – kazao je Darko Juras, tajnik Udruge.

Sva ta tehnološka dostignuća danas postoje u svijetu, ali je naša slijepa i slabovidna populacija zakinuta jer sva ta pomagala nisu jeftina.

– Ovo su sve stvari relativno velike vrijednosti. Primjerice osobna vaga, koju danas na akciji možete naći za 50 kuna, za slijepu osobu vagu koja govori na hrvatskom platit ćete 800 do 1.000 kuna. Takve su relacije cijena i za svu ostalu opremu. Drago nam je što ovom prilikom dobijamo nešto što nam je inače nedostupno upravo iz tog financijskog razloga. Malo tko od naših članova može sebi priuštiti luksuz koji vidite ovdje na stolu – zaključuje Juras.

Cjelokupni projekt koji je provela Šibensko-kninska županija bio je vrijedan oko 7,5 milijuna kuna, a u njemu je 5,8 milijuna kuna bio europski novac Ostatak je osigurala Šibensko-kninska županija.

– Sav novac je uložen u poboljšanje primarne zdravstvene zaštite, od opreme do terapeutskog i dijagnostičkog segmenta. Time smo smanjili pritisak na bolnički sustav. U okviru tog projekta smo napravili i ovaj iskorak za Udrugu slijepih i slabovidnih osoba koja djeluje punih sedamdesetak godina. Županija kontinuirano potpomaže Udrugu i svake godine osiguravamo i osiguravat ćemo sredstva u proračunu, a sada smo uspjeli dodatno izdvojiti za ovu donaciju. Kako je Juras rekao, ovo su obične, ali znatno skuplje stvari od onih koje svi mi koristimo – kazao je župan Pauk uz nadu kako će sva oprema koristiti slijepima za još lakše uklapanje u zajednicu i ostvarivanje njihovih prava.


Pratite nas i na društvenim mrežama: