Županijska Skupština od pregrijane vijećnice, preko usijanih rasprava mimo dnevnog reda do građanskog rata u Hrvatskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nediljko Dujić, predsjednik Skupštine Šibensko-kninske županije, kojem Stipe Petrina i vijećnici s njegove liste ne priznaju legitimitet izbora na tu funkciju, uspio je privesti kraju sjednicu Skupštine s tridesetak točaka dnevnog reda, unatoč uzavreloj klimi u Gradskoj vijećnici u kojoj je temperatura konstantno rasla. Naime, u dvorani nije radila klimatizacija, a od samog početka govornicu je uzurpirao Stipe Petrina, a potom i svi vijećnici sa njegove liste ne dozvoljavajući niti prozivku vijećnika, a kamo li početak radnog dijela. Petrina je više puta odnosio Dujićev mikrofon i prenosio ga sebi u klupe, a potom je svoju stolicu preselio ispred Dujićevog stola i mikrofon stavio sebi u krilo.

stipe sjedi

Uz tvrdnje kako Skupština nije konstituirana jer Mandatno povjerenstvo nije izabrano potrebnom većinom glasova, Petrina je tražio da se sjednica prekine, da se pozove Edita Grubišić te da kao predstavnica Vlade odradi konstituiranje u skladu sa zakonom i Poslovnikom Skupštine, jer u Poslovniku piše da Mandatno povjerenstvo verificira mandate vijećnika ili njihovih zamjenika.

Nediljko Dujić ponavljao je mišljenje Ministarstva uprave po kojem su mandati vijećnika verificirani već kroz zakonske odredbe i po kojem je izvješće Mandatnog povjerenstva samo deklaratorno, na što je Petrina ustvrdio da to možda i jest tako, ali da to povjerenstvo nije deklaratorno i da ga moraju izabrati, jer sve odluke koje su donesene glasovima vijećnika kojima neizabrano Mandatno povjerenstvo nije verificiralo mandate u skladu s Poslovnikom, nisu legalne.

petrina skupstina0708

Dujić ga je uputio da podnese tužbu Upravnom sudu, no Petrina je pozvao svoje vijećnike da iziđu za govornicu i blokiraju daljni rad Skupštine. Na prijedlog Ivice Ledenka iz MOST-a, određena je pauza u kojoj su se sastali predstavnici svih stranaka kako bi odlučili što dalje. Nedijko Dujić pozvao je potom predsjednike klubova da se izjasne o tomu jesu li za nastavak sjednice ili će je napustiti.

Iz SDP-a su najavili kako će napustiti sjednicu nastavi li se rad u uvjetima kakvi su do tog trenutka vladali, SDSS je odlučio ostati kao i HDZ-ov klub.Vijećnici Nezavisne liste Stipe Petrine i dalje su ustrajali da se sjednica prekine i sazove ponovno konstituirajuća ili, u protivnom, neće dozvoliti nastavak sjednice.

skupstina0708-2

Uz intenzivno ometanje rada tajnika i predsjednika Skupštine od strane Stipe Petrine, odrađena je prozivka u kojoj je Stipe Petrina, sjedeći na stolu ispred tajnika, rekao da nije nazočan.

Daljnji tijek sjednice bio je potpuno kaotičan, ali Dujić nije odustajao, baš kao i Stipe Petrina i njegovi vijećnici koji su kod svake točke dnevnog reda jedini uzimali riječ u raspravi.

Najintenzivnije je zaiskrilo u već pretoploj vijećnici kada je župan Goran Pauk izišao za govornicu kako bi odgovorio na jedno od pitanja, a u tom trenutku mu se Petrina našao za vratom i govorio u istom trenutku Pauku na uho. Situacija je bila na samom rubu incidenta u kojem se Petrina doslovno nadvio nad Pauka unoseći mu se u lice, dok mu je Pauk više puta ponovio da se makne i da ga ne dira.

pauk-petrina

U kasnijim javljanjima Pauk je izbjegao izlazak za govornicu pa je uzimao mikrofon s Dujićevog stola, na što je Dujić samo konstatirao da mu nikad do sada nisu ovoliko puta iščupali mikrofon sa stola.

pauk mikrofon

Zanimljiva je i brzina kojom su prebrojavani glasovi za svaku od točaka dnevnog reda što je i nekim drugim vijećnicima bilo čudno, a Stipe Petrina tvrdio je da u zraku uopće nisu 23 ruke, koliko je svaki put ustvrdio tajnik Skupštine. Dujić je u jednom trenutku pustio Petrinine vijećnike da broje i oni su izbrojali 16 ruku, a potom je Dujić u zapisnik ustvrdio da je točka usvojena sa 23 glasa ZA.

petrina projekcija

Sve odluke danas su prošle s većinom od 23 glasa, a na samom kraju sjednice zakuhalo je ponovno u raspravi o lovištima u kojoj je Stevo Žeželj, vijećnik srpske nacionalne manjine sa Nezavisne liste Stipe Petrine, koji je u Skupštini popunio kvotu nacionalnih manjina. On je, želeći se potužiti kako mu je kao bivšem lovcu odbijeno izdavanje dozvole za posjedovanje i nošenje oružja zbog sudjelovanja u oružanoj pobuni na strani vojske tzv. Republike Srpske Krajine, spomenuo kako se u Hrvatskoj vodio građanski rat.

stevo zezelj

Gradskom vijećnicom tada se prolomilo burno negodovanje sa svih strana, a predsjednik Dujić je pojasnio vijećniku da to sigurno nije razlog što ne može dobiti dozvolu za lovačko oružje jer su odlukom Franje Tuđmana abolirani svi pobunjenici za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku te da on ne zna postoji li u njegovom slučaju neki drugi, individualni razlog.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.