'S majkom prirodom nema šale'

Župan Pauk podijelio 1,9 milijuna kuna općinama i gradovima za sanacije štete na pomorskim dobrima

Ukupno 1,9 milijuna kuna vrijedne ugovore potpisao je danas šibensko-kninski župan Goran Pauk s predstavnicima gradova Šibenika, Vodica i Skradina te predstavnicima općina Bilice, Pirovac, Tribunj, Tisno, Murter-Kornati, Primošten i Rogoznica za sanacije štete na pomorskim dobrima.

Gradu Šibeniku odobreno je 150 tisuća kuna i to za sanaciju obalnih puteva na Kapriju, Žirju i Zlarinu.

Za sanaciju rive u Prvić Luci, druga faza Kekinog žela Grad Vodice je dobio 150 tisuća kuna, a isti iznos odobren je i Općini Bilice za sanaciju plaže za pse u uvali Kecina kula, sanciju plaže u uvali Stubalj, Vrulje i Kalauzovac, kao i sanaciju obale na predjelu Pisak u uvali Vrulje.

Županija je za Općinu Pirovac izvojila najveći iznos, 300 tisuća kuna za nastavak sanaciije obalnog zida u uvali Vrilo, a Općina Tribunj dobila je 250 tisuća kuna za sanaciju dijela obale u uvali Zamalin.

Općine Tisno i Murter-Kornati odobren je iznos od 150 tisuća kuna. Tisno će sanirati obalu Istočna Gomilica, dok će Općina Murter-Kornati sanirati područje od Despensirove ulice do ulice Mahredov volat.

Općina Primošten s 200 tisuća kuna sanirat će šetnicu na potezu Dolac Huljerat, Grad Skradin će s istim iznosom sanirati mul u Prukljanu, dok će Općina Rogoznica sanirati obalu u naselju Crljena.

– Ovo je godina u kojoj smo najviše planirali i isplatili, a proteklih pet godina govorimo o iznosu koji je nešto manji od 9 milijuna kuna. To je dosta dobar iznos, a tako ćemo nastaviti i dalje – kazao je župan Goran Pauk.

Kako je kazao načelnik Općine Tribunj, Marko Grubelić, priroda ide prema lošijim učincima, a to nas u budućnosti mora dobro zabrinuti te moramo zajednički djelovati.

– Koliko znam, ovo je najveći iznos koji je dobila Općina Tribunj. Plaža Zamalin je pogođena junački, a majka priroda je pokazala kako s njom nema šale. Nas je ta ‘šala’ koštala, a uzet će nam još novca. Ovaj dio koji dolazi od Županije dobro će nam doći – rekao je.

Župan Pauk spomenuo je postupak izrade geoinformacijskog sustava pomorskog dobra naše županije koji je započet 2018. godine.

– Taj sustav nam daje osnovu za kvalitetno praćenje lokacija pomorskog dobra i status pomorskog dobra. Geoinformacijski sustav nam je izradila tvrtka Geodetski zavod Rijeka te implementirala program ‘Koncesi’. U 2019. godinoj smo sustav nadopunili digitalnim katastarskim planom, a u ovoj godini poduzimamo radnje za izradu tzv. ‘web gisa’ koji će pomoći gradovima i općinama oko upravljanja njihovim pomorskim dobrima – zaključio je.

Inače, u proračunu je predviđen iznos od 2 milijuna kuna, no 100.000 kuna ostaje za ‘potencijalnu’ rezervu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.