Župan održao koordinacijski sastanak s pčelarima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić održao je prvi koordinacijski sastanak s predstavnicima udruga pčelara s područja Šibensko-kninske županije.

Na sastanku su sudjelovali Mate Maloča, predsjednik udruge pčelara „Vrisak“ iz Kijeva, Žarko Peran, predsjednik Udruge pčelara „Pčela“ iz Šibenika i Milan Kolundžija, predsjednik Udruge pčelara „Drača“ iz Knina. Predstavnici Udruge „Čikola“ iz Ružića i Udruge „Medno“ iz Knina opravdali su izostanak zbog epidemioloških razloga. Na sastanku je analizirana prethodna poljoprivredna godina, koja je za sve poljoprivrednike, pa tako i pčelare, bila izuzetno teška i nepovoljna te su pčelari imali znatno smanjene prinose.

Razgovaralo se o važnosti Nacionalnog pčelarskog programa, planiranim aktivnostima udruga te mogućnosti sufinanciranja njihovih aktivnosti kroz županijski Program potpora poljoprivredi na području Šibensko-kninske županije.

Dogovoreno je da će se iz Programa u 50 postotonom iznosu sufinancirati nabava nacionalne staklenke njezinim korisnicima koji su ujedno i korisnici dobrovoljnog sustava označavanja meda zaštićenim znakom „Med hrvatskih pčelinjaka“.

Osim toga, u skladu s iskazanim potrebama pčelara, dogovorene su okvirne aktivnosti za unapjeđenje i razvoj pčelarske djelatnosti i popularizaciju pčelinjih proizvoda, a koje će se provesti uz potporu Županije.


Pratite nas i na društvenim mrežama: