Više

  Ministarstvo financija pripremilo 100 milijuna kuna poticaja

  Župan Jelić zagovara funkcionalno povezivanje općina, načelnici već imaju ideje i prijedloge

   

  U Šibensko-kninskoj županiji je pet gradova i 15 općina, među kojima sigurno postoje kandidati za funkcionalno spajanje kojim bi svojim stanovnicima, između ostaloga, osigurali veću kvalitetu života, a ono što trebaju napraviti da bi to ostvarili je javiti se na javni poziv za dodjelu pomoći koji je sredinom rujna raspisalo Ministarstvo financija. Riječ je o nepovratnim sredstvima, a obveza jedinice lokalne samouprave je da, prilikom javljanja na javni poziv za dodjelu poticaja za dobrovoljno spajanje, dostavi informaciju za koji model dobrovoljnog spajanja se odlučila i na koji će način koristiti dodatna sredstva koja će im biti na raspolaganju. Pritom, rok za podnošenje zahtjeva nije ograničen. Samo u ovoj godini za te poticaje osigurano je 100 milijuna kuna.

  O toj temi šibensko-kninski župan Marko Jelić ima što za reći jer je takav model suradnje zagovarao i dok je bio gradonačelnik Knina pa i konkretno surađivao s Općinom Biskupija.

  – Informacije od načelnika općina u našoj županiji još nemam, ali i taj poziv je relativno svjež pa možda i zato jer ljudi još razmatraju tu ponudu. Pred parlamentarne izbore 2020. godine i sam sam često govorio o funkcionalnom spajanju općina, a ta je i ideja i izašla iz krugova u kojima sam ja tada bio. To funkcionalno spajanje bi značajno poboljšalo kvalitetu usluge, pojačavajući ljudske kapacitete koje dio jedinica lokalne samouprave nema, a građani bi vjerojatno dobili ono što u ovom trenutku nemaju. Hoće li ovaj poziv dati konkretne rezultate, mislim da ne treba očekivati previše – kaže župan Jelić.

  Njegov je prijedlog da se u cijeloj Hrvatskoj udruži nekoliko gradova i općina, primjerice po dvije iz svake županije, kao pilot-projekt na kojem bi se isprobao model. Tada bi rezultate, odnosno zadovoljstvo građana i općinskih uprava, trebalo prezentirati javnosti.

  – Naravno da i u našoj županiji vidim više kandidata među općinama i gradovima koji bi se mogli funkcionalno spojiti, ali nije na meni da u ovom trenutku da bilo koga prozivam. Mi smo mala županija i svi naši građani su dobro upoznati sa situacijom u svojim jedinicama lokalne samouprave i nije teško zaključiti tko bi bili kandidati. Moram reći i da se neki aspekti zajedničkog funkcioniranja već provode. Recimo zajednički vodovod Grada Šibenika sa okolnim gradovima i općinama, zatim Grada Knina s Općinom Biskupija, zbrinjavanje otpada…sve su to konkretni primjeri. Oni se na smatraju dijelom ovog administrativnog funkcionalnog spajanja, ali su funkcionalno spajanje nekih službi kako bi se poboljšale aktivnosti o kojima se jedinice lokalne samouprave moraju brinuti – poručuje župan.

  Župan u funkcionalnom spajanju vidi i veliku priliku za općine koje imaju male ljudske i niske fiskalne kapacitete, a imaju resurse za koje bi mogli dobiti novac iz europskih fondova.

  – Kod njih nema tko odraditi proceduru prijave i kao takve ne mogu same do novca koji nam Europa nudi, a niti same mogu isfinancirati svoj udio u projektima. U nekim segmentima rezultat takvog udruživanja bi i rasteretio županiju, odnosno omogućio ulaganja u neke druge projekte. Ali je možda vrlo važno reći građanima i čelnicima tih jedinica lokalnih samouprava da ne govorimo o gašenju općina ili gradova, nego samo objedinjavanje nekih od službi. Već i sada zakon omogućuje, a neki to i koriste, da komunalnog, prometnog ili poljoprivrednog redara možete dijeliti između više jedinica lokalne samouprave. To značajno smanjuje troškove, a svi ih moraju imati. Zasigurno komunalni redar, recimo u Kijevu, nema posla za puno radno vrijeme, ali ako bi bili zajedno s Civljanima, Biskupijom ili s Gradom Kninom, sigurno mogli poboljšati uslugu komunalnog, prometnog ili poljoprivrednog redarstva – pojašnjava župan Jelić.

  Poruka župana Marka Jelića svim čelnicima jedinica lokalne samouprave je da procijene situaciju, razgovaraju sa svojim sugrađanima i vide što oni misle o funkcionalnom spajanju, ali ih svako moraju upoznati s time da nije riječ o gašenju općina.

  – Bilo bi vrlo pogubno kada bi ugasili neke jedinice lokalne samouprave. Govorio sam tada iz pozicije gradonačelnika Knina, jer kada bi ja imao vremena obići primjerice Ervenik ili Civljane. Jedva bi stigao obići cijeli Knin i zato je dobro imati načelnike koji su tamo direktno na terenu i upoznati sa stanjem. Ali neke službe zaista mogu biti zajedničke – poručio je Jelić.

  Vrtić u Promini

   

  Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina pozdravlja mogućnost funkcionalnog povezivanja, a i sam napominje kako u nekim segmentima njegova općina to već koristi.

  – S komunalnim poduzećem nismo se povezivali s drugima jer sam smatrao da s našim komunalnim poduzećem možemo obavljati sve potrebne poslove. Ali smo funkcionalno vezani s dječjim vrtićem. Tu su malo specifičniji zahtjevi, traži se pedagog, socijalni radnik…To je dobra ideja i bude li nam se u određenom dijelu sufinanciralo usluge koje možemo povezati ja pozdravljam taj potez. Mi smo takva općina da puno tih usluga građanima možemo financirati i odraditi sami, ali određena funkcionalna povezivanja, posebno za nas jer smo naslonjeni na Grad Drniš, nama su prihvatljiva – kaže načelnik Budanko.

  Škola u Kijevu

  U Općini Kijevo upoznati su s pozivom Ministarstva financija i već imaju plan svojih potreba, potvrdio nam je načelnik Martin Ercegovac.

  – Baš sutra idem u Ministarstvo financija jer imam inicijativu s privolom općina Ružić i Unešić kako bi zaposlili zajedničkog komunalnog redara. Kako sam ja načelnik volonter, a prihodi Općine omogućuju zapošljavanje te jedne osobe sutra ću u Zagrebu provjeriti je li to moguće s obzirom da Kijevo ne graniči s općinama Ružić i Unešić. Dobijemo li pozitivan odgovor u Zagrebu ići ćemo u to funkcionalno spajanje kroz jedno radno mjesto s tim da bi, u skladu s kvalifikacijama osobe koju zaposlimo za komunalnog redara, toj osobi dodijelili i neke uredske, administrativne poslove – kazao nam je načelnik Ercegovac napominjući kako je za današnje natječaje Fonda i Ministarstva zaštite okoliša važno imati komunalnog redara budući je to jedan od uvjeta za prijavu.

  FOTO: Kistanje iz zraka/Arhiva ŠIBaj TV-a

  Goran Reljić, načelnik Kistanja, ima nekoliko prijedloga o kojima je započeo razgovor s Općinom Ervenik.

  – Imamo komunalno poduzeće s kojim bi htjeli iskoristiti ovaj poziv i ponuđeno sufinanciranje. Naš Poduzetnički inkubator je zamišljen kao mjesto gdje će se pripremati projektna dokumentacija i sva potrebna dokumentacija za lokalnu samoupravu, ali i za OPG-ove, zadruge i firme. I prije otvaranja ovog poziva zajednički smo predali prijavu za izradu projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg vrtića. Sve te tri stvari su sada u razgovorima za moguće funkcionalno povezivanje i nadam se da će biti prihvaćene. Mi smo općina u prvoj skupini razvijenosti i taj novac bi nam i te kako koristio – napominje načelnik Reljić.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Suha i sunčana nedjelja

  U Dalmaciji pretežno sunčano uz slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, te more u smirivanju na malo do umjereno valovito. Povoljne vremenske uvjete...

  FOTO Crnica pobjednički u novu sezonu, na Baldekinu...

  Malonogometaši Crnice na najbolji su način ušli u novu sezonu 1.HMNL. Na Baldekinu je sa 4:1 svladan Vrgorac i to bez Luketina, Badrova, Mudronje...

  Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo...

  Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

  Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

  Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...

  NAJNOVIJE

  Suha i sunčana nedjelja

  U Dalmaciji pretežno sunčano uz slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, te more u smirivanju na malo do umjereno valovito. Povoljne vremenske uvjete...

  FOTO Crnica pobjednički u novu sezonu, na Baldekinu svladan Vrgorac

  Malonogometaši Crnice na najbolji su način ušli u novu sezonu 1.HMNL. Na Baldekinu je sa 4:1 svladan Vrgorac i to bez Luketina, Badrova, Mudronje...

  Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo do double-doublea, Johnson najefikasnija

  Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

  Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

  Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...